Στέλλα Φουρναράκη – Η γυναίκα πίσω από το φεστιβάλ της Θάσου

Στέλλα Φουρναράκη - Η γυναίκα πίσω από το φεστιβάλ της Θάσου

Για εμάς στο fresh είναι πολύ σημαντικό να σας παρουσιάζουμε ανθρώπους που έχουν να μοιραστούν μαζί με όλους εμάς πολλά και σημαντικά πράγματα. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Στέλλα Φουρναράκη που από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Δημοτικής Κοινωφελής επιχείρησης Δήμου Θάσου δημιουργεί το ομώνυμο φεστιβάλ, πέρα όμως από την θέση αυτή είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το θέατρο;

Μου άρεσαν από μικρή το θέατρο και τα πολιτιστικά δρώμενα και τα παρακολουθούσα σε κάθε ευκαιρία,  μα πιο επίσημα ξεκίνησε το 1993, την χρονιά που δημιουργήθηκε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Καβάλας. Εγώ σαν μαθήτρια λυκείου βρέθηκα κοντά με τους ανθρώπους που στελέχωσαν ως υπάλληλοι το θέατρο και ετοίμασαν την πρώτη παραγωγή “Ο δρόμος  περνά από μέσα” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ήταν η αρχή όπως καταλαβαίνεις και έψαχναν εθελοντές για να συνδράμουν και εγώ ήμουν η βασική τους εθελόντρια. 

Μπήκα μέσα στο θέατρο τον Δεκέμβριο του 1993 και από τότε δεν βγήκα ποτέ.

Stella-Fournaraki-4

Ξεκίνησε ένα ταξίδι ζωής

Ναι, είναι για μένα ένα ταξίδι ζωής και το δεύτερο μου σπίτι. Για πολλά χρόνια βρισκόμουν στο θέατρο Βαλάκου στην Καβάλα σε καθημερινή βάση και βοηθούσα είτε σαν ταξιθέτρια, είτε στο ταμείο αλλά και όπου αλλού χρειαζόταν. Ήμουν πάντα εκεί.

Τι ρόλο έπαιξε το θέατρο στην ζωή σου;

Θεωρώ πως το θέατρο υπήρχε πάντα στην ζωή μου. Στα σοκάκια της παλιάς Πόλης όπου  μεγάλωσα τα παιχνίδια ρόλων ήταν πάντα τα αγαπημένα μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να πλάθει συνεχώς φανταστικές  ιστορίες με πρωταγωνίστρια εμένα. Πάντα μου συνέβαινε κάτι τραγικό αλλά και πάντα κατέληγαν σε happy end.

Έπαιζα από μικρή σε ερασιτεχνικές ομάδες αλλά ήρθε κάποια στιγμή που κατάλαβα πως είχα ανάγκη να πάω παραπέρα. Και το έκανα. Το έκανα επάγγελμα , Είναι μεγάλη ευλογία να αγαπάς την δουλειά σου και να λαχταράς να πας σε αυτή. Εξάλλου το θέατρο δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια πλήξης. 

Η Θάσος πως ήρθε στο προσκήνιο;

Πριν από 4 χρόνια με κάλεσαν από το Δήμο Θάσου προκειμένου να δημιουργήσουμε Παιδική Θεατρική Σκηνή. Μέχρι τότε στο νησί υπήρχαν δύο δημοτικές θεατρικές ομάδες, μία στον Λιμένα και μία στα Λιμενάρια που ήδη έκαναν εξαιρετική δουλειά,  μα και οι δυο ήταν ενηλίκων.
Από τότε έχουν δημιουργηθεί δύο Παιδικές Θεατρικές Σκηνές σε Λιμένα και Λιμενάρια και από το περασμένο Φθινόπωρο προστέθηκαν ‘αλλες δυο.

Οι Πειραματικές – Εφηβικές  Θεατρικές Σκηνές. Η συμμετοχή σε όλες τις  θεατρικές ομάδες του Δήμου Θάσου είναι πολύ μεγάλη,  είναι δωρεάν και εγώ πολύ περήφανη για αυτές.
Μιλάμε για την Θάσο που παράγει πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει ένα πανέμορφο αρχαίο θέατρο στο οποίο αυτή την στιγμή γίνονται εργασίες και δυστυχώς εφέτος θα είναι κλειστό…

Μακάρι να παραδοθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να χρησιμοποιηθεί ξανά για τον σκοπό που πρέπει γιατί είναι όντως ένα κόσμημα για όλη την χώρα.

Έχουμε επίσης να μιλήσουμε για ένα φεστιβάλ τεχνών που πρόσφατα έγινε η παρουσίαση του και είναι γεμάτο δραστηριότητες από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ναι. Μιλάς για το Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου 2023 το οποίο είναι η τέταρτη χρονιά λειτουργίας του,  είναι ανοιχτό στην κοινωνία και επιδιώκει να φέρει το κοινό σε επαφή  και γνωριμία με  Καλλιτέχνες Ντόπιους και μη.

Υπερασπίζεται το δικαίωμα των παιδιών για επαφή με τις τέχνες και την εξέλιξη τους  μέσα από αυτές και τέλος σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς του τόπου να αναδείξει τις  ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Για πρώτη φορά φέτος δημιουργήσαμε την «Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Απόδρασης» στον Λιμένα. Μια εβδομάδα  εργαστηρίων για παιδιά με εκπαιδευτές καταξιωμένους στο είδος τους.

Κάθε χρόνο στην εβδομάδα αυτή τα εργαστήρια θα έχουν διαφορετικό θέμα με σκοπό να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης. Το καλοκαίρι αυτό φιλοξενούμε την ΚουκλοΘεατρική Κολεκτίβα Ταραξάκο με πέντε διαφορετικά εργστήρια. Η συμμετοχή είναι και εδώ δωρεάν.

Και επειδή τίποτα δεν γίνεται χωρίς καλούς συνεργάτες ,  η αγαστή συνεργασία και υποστήριξη του δημάρχου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη ο οποίος είναι πάντα εκεί για να ακούσει και να συμβουλέψει και του Προέδρου   της ΔΗΚΕΘ κ. Γιωργίου Κουτσουμανή είναι πολύ σημαντικές

Ποιο είναι το όραμα σου για το φεστιβάλ;

Ο Πολιτισμός πρέπει να ανοίγει ορίζοντες, να εκπαιδεύει το κοινό, να το προβληματίζει και να το ωθεί ώστε να παράγει πνευματικά και ψυχικά. Η Τέχνη πρέπει να μετακινεί και να εξελίσσει τα άτομα. Το όραμα  μου λοιπόν είναι το Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου είναι να μπορεί μέσα από τις δράσεις του να προσφέρει όλα τα παραπάνω.  Να επηρεάσει το πολιτιστικό τοπίο , να εξελίσσεται κάθε χρόνο, να μεγαλώνει και να γίνει σημείο αναφοράς για το νησί.

Σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει σημαντικά στα παραπάνω είναι η παράδοση του Αρχαίου Θεάτρου στον Λιμένα. Πρόκειται για ένα κόσμημα, για ένα από τα ωραιότερα αρχαία θέατρα της χώρας, που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν  τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και όχι μόνο.

Η ενημέρωση μας είναι πως στο τέλος της χρονιάς θα παραδοθεί, οπότε ευελπιστούμε από το καλοκαίρι του 2024 η Θάσος να φιλοξενεί και πάλι θεατρικές παραγωγές μεγάλων θιάσων και να συνεχίσει να   αποτελεί κέντρο πολιτισμού.

Stella-Fournaraki-3

Τι είναι η Θάσος για εσένα;

Η Θάσος  από τα παιδικά μου χρόνια ήταν ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές. Συνεχίζει να είναι μέρος που με μαγεύει, με ηρεμεί και ,με κάνει δημιουργική. Όπου και να έχω ταξιδέψει δεν έχω νιώσει την ομορφιά όπως την νιώθω σε αυτό τον τόπο.

Πες μου μερικά σημεία του νησιού όπου βρίσκεις τον εαυτό σου.

Είναι ένα νησί όπου μου αρέσει παντού. Κάθε ένα μέρος έχει να δώσει και κάτι άλλο σε εμένα. Αναλόγως λοιπόν την ψυχική μου κατάσταση υπάρχει και το κατάλληλο μέρος. Στην Θάσο λατρεύω τα ήσυχα ζεστά καλοκαίρια, τις παχιές πευκοσκιές και το τραγούδι των τζιτζικιών. Αγαπώ να κολυμπώ την ώρα της ανατολής και να συζητώ ώρες με τους ντόπιους. Με έχουν όλοι καλοδεχτεί και με συγκινεί απίστευτα η αγάπη και η στήριξη τους.

Ο πρωινός καφές με τους ψαράδες που μόλις έχουν γυρίσει από την δουλειά είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω την ημέρα μου. 

Θέλεις λοιπόν να ξεκουραστείς… που θα πας;

Στα σοκάκια του Θεολόγου, να περιδιαβαίνω στα ορεινά χωριά του Σωτήρα και της Καλλιράχης.

Θέλεις να γεμίσεις ενέργεια… που θα βρεθείς;

Στο αρχαίο θέατρο σίγουρα! Μα και στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής.

Πες μου ένα αγαπημένο φαγητό που και ένα γλυκό.

Θα ξεκινήσω από τα γλυκά γιατί τα αγαπάω πολύ. Γαλακτομπούρεκο. Από φαγητό μου αρέσουν πολύ τα λαδερά όπως τα φασολάκια, τα γεμιστά μα και το ψάρι!

Πες μας μερικά πράγματα που πιστεύεις πως πρέπει να ζήσει οπωσδήποτε ο επισκέπτης του νησιού.

Δεν γίνεται να έρθει κάποιος στο νησί και να μην επισκεφθεί όλες τις παραλίες! Η κάθε παραλία έχει την δική της  μαγεία. Σαν ο ήχος της θάλασσας να είναι διαφορετικός στην κάθε περιοχή. Μα και η μοναδική Γκιόλα! Το δάκρυ του Δία είναι ένας τόπος απίστευτης ομορφιάς.

Επίσης δεν γίνεται να μην επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο μα και το λιμανάκι του Λιμένα. Επίσης να μην επισκεφθεί την Παναγία με τα παγωμένα τρεχούμενα νερά, να μην δει τον Θεολόγο με την υπέροχη αρχιτεκτονική του. Να μην ατενίσει τις Μαρίες που είναι εξαιρετικό ορεινό χωριό με πολύ γραφική πλατεία, την Σκάλα Μαριών που έχει παραμείνει ψαροχώρι  είναι σαν μέρος από  παλιά ελληνική ταινία.

Δεν γίνεται να μην περπατήσει στην Αλυκή ανάμεσα στα πεύκα και στον αρχαιολογικό της χώρο και φυσικά να κολυμπήσει στα καταπράσινα νερά της. .Τα Λιμενάρια με τα στενάκια δίπλα από την θάλασσα και το παλατάκι που είναι σαν να τα προστατεύει.

Το αρχαιολογικό μουσείο που θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα της Ελλάδος. Η Σκάλα Σωτήρος,  Ραχωνίου και Καλλιράχης. Ο Ποτός για διασκέδαση μέχρι το πρωί. Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου που είναι πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, μα και το μοναστήρι της Παναγίας στις Μαριές που είναι όντως τόπος που βρίσκεις ηρεμία.

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συζήτηση που είχαμε. Καλή επιτυχία στο φεστιβάλ μα και σε όλα όσα ετοιμάζεις.

Εγώ σας ευχαριστώ.

H συνέντευξη δόθηκε στον Ηλία Κοτσιρέα που επιμελήθηκε και τις φωτογραφίες για το περιοδικό Fresh Summer Stories Thassos 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!