Θέρμες Ξάνθης – Ένα διαμάντι της φύσης στα σύνορα με την Βουλγαρία

Θέρμες Ξάνθης - Ένα διαμάντι της φύσης στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η περιοχή της Ξάνθης είναι ακόμα και σήμερα ένας τόπος για πολλούς ανεξερεύνητος που μας περιμένει καρτερικά για να τον ανακαλύψουμε, ένας τόπος που κυριολεκτικά χάνεσαι μέσα στην ομορφιά από τα μεγάλα δάση, τις απαλές κορυφογραμμές της Ροδόπης, τα χωριά που βρίσκονται μέσα στα πλατόματα και τις κοιλάδες. 

Εκεί κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκονται και οι Θέρμες ένας υπέροχος προορισμός που έχουμε βάλει σκοπό να τον ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε μαζί με όλους εσάς την εμπειρία μας.

Miki Xanthis
Miki Xanthis
Στον δρόμο για τις Θέρμες συναντάμε πολλά Πομακοχώρια. Εδώ βλέπουμε εικόνες από την Μύκη

Η διαδρομή...

Οι Θέρμες απέχουν 44km από την Ξάνθη και η διαδρομή μας ξεκινάει έχοντας στο πλάι μας τον ποταμό Κόσυνθο καθώς ανηφορίζουμε προς την Σταυρούπολη. Είναι πράγματι υπέροχο ο δρόμος να βρίσκεται δίπλα από έναν ποταμό καθώς η βλάστηση, τα εντυπωσιακά γεφύρια και οι μοναδικοί σχηματισμοί βράχων μας ακολουθούν σε κάθε μας χιλιόμετρο που διανύουμε. Μα συνεχίζουν να μας έχουν σιμά ακόμα και όταν παίρνουμε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Εχίνο ένα από τα πομάκικα κεφαλοχώρια της περιοχής. 

 

Περνώντας μέσα από την Σμίνθη και δίπλα από την Μύκη παρατηρούμε τον τρόπο ζωής των περήφανων αυτών ανθρώπων και το χαμόγελο τους, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε όλο και πιο βόρεια, όλο και πιο ψηλά μέσα στην χαρισματική οροσειρά της Ροδόπης. Φτάνοντας επιτέλους στον Εχίνο σταματάμε για έναν γρήγορο καφέ και αγναντεύουμε την οροσειρά με τις απαλές κορυφές ολόγυρα μας. 

Οι Θέρμες όπως φαίνονται από ψηλά

Πλέον βρισκόμαστε 20 λεπτά από τον προορισμό μας τα οποία και βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο βουνό που όποια εποχή και να βρεθείς εδώ θα έχει τις δικές του εικόνες να μοιραστεί μαζί σου. Ανεβήκαμε και κατεβήκαμε την ράχη φτάνοντας στα πρώτα σπίτια των Άνω Θερμών. Τα πομάκικα χωριά έχουν μία δική τους αύρα, ένα δικό τους αέρα. Πολλοί δεν θα τα πουν όμορφα καθώς ακόμα και στα πιο μικρά θα δεις πολυκατοικίες, άλλοι θα πουν πως είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος και αρκετοί θα διαπιστώσουν πως εδώ μέσα στα βουνά η ζωή δεν ήταν καθόλου εύκολη ειδικά τους χειμώνες. Παρόλα αυτά υπάρχει ζωή, δεν γίνεται να μην δεις ακόμα και σήμερα νεολαία μιας που όσοι και αν έχουν φύγει στις πόλεις υπάρχουν ακόμα αρκετοί που βοηθούν στην κτηνοτροφία αλλά και την ξυλεία που κινεί την οικονομία στην οροσειρά. 

Φτάνοντας στις Θέρμες

Όση ώρα κάναμε για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας μαζί σας έχουμε φτάσει στον προορισμό μας! Είμαστε στα Ιαματικά λουτρά των θερμών. Δίπλα από τον κεντρικό δρόμο δεν υπάρχουν παρά μερικά κτίρια που λειτουργούν σαν ξενώνες μα και δυο – τρεις ταβέρνες. Τα σπίτια είναι ελάχιστα και αραιά χτισμένα. Μπήκαμε και εμείς σε αυτή την εποχή που έχει κολλήσει ο χρόνος μα που έχει αυτή την υπέροχη μυρωδιά της αγνότητας… 

Εδώ λοιπόν μέσα στην φύση, η φύση έχει να μας χαρίσει ένα από τα θαύματα της! Είμαστε στο κέντρο ενός πλούσιου γεωθερμικού πεδίου όπου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται λόγω και των ιαματικών χαρακτηριστικών των νερών μα κυριώτερα γιατί εδώ υπάρχει κάτι μοναδικό!

 

Μα ποιο είναι το μοναδικό; Φανταστείτε πως ατενίζετε τα βουνά και βάλτε χρώματα στα δέντρα ανάλογα με ποια εποχή αγαπάτε, σκεφτείτε πως σε αυτό το ονειρικό τοπίο έχουν δημιουργηθεί λουτρά τα οποία είναι όμως υπαίθρια, κάντε εικόνα τα λουτρά αυτά να αχνίζουν μέσα από την ζέστη των νερών και εσείς να βρίσκεστε μέσα τους και να χαζεύετε την φύση μα και τα αστέρια τη νύχτα! 

Τώρα όλο αυτό που έγινε εικόνα μπορείτε εδώ να το ζήσετε! Μπορείτε να το απολαύσετε και για αυτό έρχονται άνθρωποι κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο για να το ζήσουν. Βέβαια για όσους θέλουν λίγο πιο λουτρό κατάσταση υπάρχει και ο κλειστός χώρος που μπορείτε να τον κλείσετε για να απολαύσετε το μπάνιο σας εκεί. 

Οι μοναδικές ιδιότητες των πηγών και η μοναδική εμπειρία μας μέσα στην φύση

Οι πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή είναι όπως λένε οι ντόπιοι πάνω από 40(!) και τα παλαιότερα χρόνια βάζανε τα πρόβατα τους για τα γιατρέψουν μέσα στα νερά. Τα νερά που βγαίνουν από τα έγκατα της γης σε θερμοκρασία από 30 έως και 53 βαθμούς κελσίου! 

Για αυτό μην απορήσετε μόλις δείτε ένα λάστιχο με τρεχούμενο νερό δίπλα από τα υπαίθρια λουτρά, 53 είναι πολλοί βαθμοί.  Επίσης οι πηγές δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου άλατα, έχουν λίγο μεθάνιο, πολύ διοξείδιο του άνθρακα, τέλος το υδρόθειο απουσιάζει. Ενδείκνυνται για νοσήματα του μυοσκελετικού, του αγγειακού και του νευρικού συστήματος μα και για δερματικές παθήσεις, ενδείκνυνται όμως και για όλους όσους θέλουν να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία!

 

45 λεπτά! Τόσο ήμασταν μέσα την πρώτη φορά, 50 την δεύτερη… σαν μαγνήτης τα ζεστά ιαματικά νερά μας είχαν στην αγκαλιά τους. Ήμασταν και τυχεροί γιατί δεν είχε πολύ κόσμο. Μιας που δεν πληρώνεις (ακόμα) για να βρεθείς εντός τους συνήθως σε πιάνει το φιλότιμο και βγαίνεις όταν περιμένουν αρκετοί για ζήσουν την εμπειρία. 

 

Τώρα εδώ μην περιμένετε ξενύχτια, ποτά και διασκέδαση… εδώ διασκέδαση είναι το φαγητό που είναι φτιαγμένο με μεράκι και με πολύ ποιοτικά κρέατα (είπαμε και πριν πως είναι κτηνοτροφική περιοχή)…

Δύο βράδια μείναμε, ζήσαμε ταπεινά καθώς τα δωμάτια έχουν τα βασικά σε αυτό τον ιδιαίτερα χαρισματικό τόπο, απολαύσαμε τα λουτρά μα και την φύση και δεν γίνεται να μην σας αναφέρουμε πως επιστρέψαμε εντελώς ανανεωμένοι!

Τι άλλο να δείτε στην περιοχή

  • Αν το επιτρέπει ο καιρός η Βουλγαρία είναι δίπλα, επισκεφθείτε την μέσα από το πιο ορεινό συνοριακό σταθμό – πέρασμα του Αγίου Κωνσταντίνου που είναι ανοιχτός μόνο για αυτοκίνητα λόγω της στενότητας του φιδίσιου δρόμου. Επίσης πριν τα σύνορα βρίσκεται ένα μικρό πομάκικο χωριό, η Κίδαρις που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων και θεωρείται ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ροδόπης.
  • Κάντε μία βόλτα στην Μέδουσα και δείτε το ξακουστό της πέτρινο γεφύρι… για τους ατρόμητους που δεν φοβούνται τις διαδρομές στο χώμα 10 περίπου χιλιόμετρα μέσα στο βουνό βρίσκεται, το γεφύρι του Ξηροπόταμου μα και το χωριό Κοττάνη με την ταβέρνα της που είναι φημισμένη για την ποιότητα των φαγητών της μα και για το ότι είναι στημένη όπως ήταν τα πομάκικα σπίτια πριν δεκαετίες! Πριν πάτε πάρτε ένα τηλ γιατί πολλές φορές είναι ανοιχτή μόνο τα Σαββατοκύριακα. 
  • Δείτε την βραχογραφία του θεού Μίθρα στο χωριό Θέρμες. Μιας θρησκείας που έχει τις ρίζες της στην Περσία μα είχε μεγάλη εξάπλωση στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Τυχαίο δεν είναι που βρίσκεται εδώ το ανάγλυφο του καθώς στις ορεινές ζώνες της Ρωμαϊκής εποχής είχε η θρησκεία αυτή μεγαλύτερη εξάπλωση.

Η βόλτα μας στις Θέρμες έγινε στο τέλος Φθινοπώρου. Πριν πάτε δείτε τις καιρικές συνθήκες! Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Κοτσιρέα με βοήθεια της Φωτεινής Ψωμοπούλου.

Για το Fresh Winter Stories 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!