Μελίνα Γιαλαμά – ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο μολύβια

Μελίνα Γιαλαμά - Σε έναν κόσμο φτιαγμένο από μολύβια

Η Μελίνα Γιαλαμά έχει γεννηθεί σε μία από τις πιο ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, την πανέμορφη Φλώρινα.

Προφανώς και είχε κλίση από μικρή στις τέχνες (θα μας τα πει και η ίδια σε λίγο) και για αυτό σπούδασε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην σχολή καλών τεχνών. Σήμερα διδάσκει η ίδια, έχει το δικό της εργαστήριο όπου όλοι μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα της και συνεχίζει να δημιουργεί αδιάλειπτα νέα έργα. Στο μυαλό μας υπάρχουν τέμπερες, παλέτες και καμβάδες μα η Μελίνα εντυπωσιάζει δημιουργώντας υπέροχα έργα με ένα υλικό που μας θυμίζει παιδικές μνήμες. Το υλικό αυτό δεν είναι άλλο από το ταπεινό μολύβι που στα χέρια της Μελίνας αποκτά άλλες διαστάσεις.

Η Μελίνα μέσα από την τέχνη της μας δείχνει όλα αυτά που είναι και σαν άνθρωπος. Χαρά, αγάπη, ρομαντισμός, αλήθεια, ζωντάνια πηγάζουν μέσω των έργων της. Και η Μελίνα δεν σταματά εκεί καθώς της αρέσει πολύ ο χορός και ιδιαίτερα οι παραδοσιακοί χοροί, της αρέσει να ταξιδεύει, της αρέσει να μεταλαμπαδεύει όλες τις γνώσεις της που μεταφράζονται στις σπουδές της αλλά και σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπου και έχει συμμετέχει. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.

Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε στο χειμερινό τεύχος μας. Θα θέλαμε να μας πεις για αρχή για τι σε επηρέασε στα νεανικά σου χρόνια και θέλησες να γίνεις εικαστικός;

Χαίρομαι πολύ που φιλοξενούμε σε ένα τόσο εξαιρετικό και ποιοτικό περιοδικό! Το αφιέρωμα αυτό είναι τιμή για μένα. Όπως προαναφέρατε κατάγομαι από την πανέμορφη Φλώρινα όπου έζησα όλα μου τα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Το φυσικό της τοπίο, η ήρεμη και ποιοτική ζωή έχει μετονομάσει την πόλη ως την πόλη των ζωγράφων!

Σίγουρα συνετέλεσαν όλα αυτά στο να ζωγραφίσω από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και η προτροπή των καθηγητών μου στο σχολείο να ακολουθήσω την Σχολή Καλών Τεχνών, θεωρώ πως υπήρξε καθοριστική!

Η ζωή στην Φλώρινα ειδικά τον χειμώνα πρέπει να είναι δύσκολη. Χιόνι, κρύο πρέπει να κυριαρχούν. Πριν μερικά χρόνια έκανες έκθεση στην πόλη με τίτλο “Βαρύς Χειμώνας”. Από την άλλη όμως αυτός ο “Βαρύς Χειμώνας” έπαιξε κάποιο ρόλο στο να εκφράζεσαι μικρή μέσα από μολύβια και όχι μόνο σε λευκές κόλλες χαρτί;

Η ζωή στην Φλώρινα είναι όμορφη αλλά και δύσκολη. Ο χειμώνας διαρκεί πολύ περισσότερο, από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χειμώνας βαρύ  -25ο C! Χιόνι πολύ! Είναι όμορφο να το βλέπεις, να το χαίρεσαι, αλλά στην καθημερινότητα, στην μετακίνηση, στην θέρμανση, οι συνθήκες αυτές είναι δύσκολες!

Δεν γνωρίζω αν ο εγκλεισμός λόγο καιρικών συνθηκών , με οδήγησαν στην ζωγραφική, αλλά σίγουρα το χαρτί και το μολύβι ως φυσικό στοιχείο, με κέρδισαν!

Από την Φλώρινα στην Θεσσαλονίκη όπου και πραγματοποίησες τις σπουδές σου. Πως ήταν η προσαρμογή σου στην δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μας. Τι ήταν εύκολο και τι σε δυσκόλεψε;

Το 1996, είχα περάσει και στις 2 σχολές Καλών Τεχνών, Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Ακολούθησα όμως την Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. Σίγουρα η ζωή σε μια μεγάλη πόλη είναι διαφορετική, αλλά όλοι οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου, πάντα προσαρμόζονται όπου και αν βρίσκονται.

Ο εικαστικός χώρος δεν είναι εύκολος και σίγουρα πέρασες και δύσκολες στιγμές. Ποιο συναίσθημα σου έδινε δύναμη να συνεχίσεις;

Τελείωσα την σχολή σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ήμουν όταν ξεκίνησα να φοιτώ, καθώς υπήρξε ενδιάμεσα, ένας γάμος και ένα παιδί. Το να μεγαλώνεις παιδιά και να σπουδάζεις παράλληλα δεν είναι εύκολο. Και όμως τα κατάφερα

Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κενό, καθώς ήρθε και το δεύτερο παιδί μου και αφοσιώθηκα στο μεγάλωμα τους. Εδώ και αρκετά χρόνια είμαι εν ενεργεία ζωγράφος, με αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Πες μας για την πρώτη σου έκθεση. Τι θυμάσαι από την πρώτη φορά που εκτέθηκες στο κοινό μέσω των έργων σου;

Η πρώτη ατομική έκθεση, ήταν το 2016 στην art forum gallery του Παντελή Τάτση. Ήταν μια έκθεση ζωγραφικής με αναφορά στο παιδικό βλέμμα.

Γιατί μολύβι; Τι σε γεμίζει σε αυτό το υλικό; Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο για έργα τέχνης.

Σχεδόν όλα μου τα έργα είναι ζωγραφισμένα με ξυλομπογιές, πάνω σε χαρτί. Είναι ένα υλικό που ταιριάζει στο χέρι μου, στον χαρακτήρα μου, στο είναι μου. Βγάζει μια ευαισθησία, μια ζωντάνια, λαμπερά χρώματα. Και όλα αυτά στα δικά μου χέρια, γιατί για κάποιον άλλο καλλιτέχνη, το υλικό αυτό, ενδέχεται να λειτουργεί διαφορετικά.

Υπάρχει κάποιο άλλο υλικό που δοκιμάζεις ή που θα ήθελες στο μέλλον να δεις τις ιδιότητες του;

Εκτός από ξυλομπογιές, εννοείται πως έχω δημιουργήσει έργα και με διαφορετικά υλικά, όπως λάδια, ακρυλικά, παστέλ, κάρβουνα σε συνδυασμό και μικτές τεχνικές. Πλέον όμως πιστεύω πως από την ξυλομπογιά χαρακτηρίζομαι ως ζωγράφος.

Είναι μια ερώτηση τώρα που μου αρέσει πολύ να κάνω σε ανθρώπους του χώρου σου. Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας από το μυαλό στο χαρτί και πότε θα πεις πως ολοκλήρωσες το έργο σου. Και τι είναι αυτό που σου δίνει έμπνευση και ερέθισμα για να ξεκινήσεις ένα νέα έργο;

Πάντα επιλέγω να ζωγραφίσω κάτι που θα με εκφράσει, είτε είναι μία σκέψη, είτε μια εικόνα που θα δω ή κάτι που θα με εμπνεύσει. Στην πρώτη μου έκθεση, είχα εμπνευστεί από τα βλέμματα των παιδιών. Μου τράβηξαν την προσοχή και ήθελα να τα αποδώσω στο χαρτί. Στην δεύτερη ατομική, ήταν τα παραμύθια και στην τρίτη η επετειακή χρονιά 200 χρόνια από το 1821 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους!

Μπορεί βέβαια αυτό που θα δημιουργήσω, να είναι μια απλή εικόνα από στοιχεία της φύσης ή οτιδήποτε  έλκει την οπτική μου καλαισθησία.

Έχεις υποθετικά την δυνατότητα να παρουσιάσεις ένα έργο σου οπουδήποτε εσύ θελήσεις, χωρίς όριο χρόνου ή τόπου. Που θα το παρουσίαζες και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με την Chalkos gallery του κΚώστα Παρχαρίδη, αλλά προκύπτουν και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορους εκθεσιακούς. Εννοείται πως με ενδιαφέρει να παρουσιάσω την δουλειά μου σε επιλεγμένους χώρους εντός και εκτός συνόρων.

Πάμε και λίγο σε μερικές ερωτήσεις πέρα από την τέχνη σου. Σου αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί πάρα πολύ. Τι σημαίνει ο χορός για το είναι σου;

Ο χορός είναι η μεγάλη μου αγάπη. Σημαίνει πολλά για μένα. Δεν είναι απλά βήματα χορού. Είναι κατάθεση ψυχής. Αγαπώ πολύ την παράδοση, έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτή. Χορεύω από πολύ μικρή. Όταν φοράω την φορεσιά για να χορέψω εκστασιάζομαι

Την φοράω με σεβασμό, είναι η Ιστορία μου.

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι πάνω στον κόσμο μας τι θα άλλαζες;

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα… θα ξαναέβαφα γαλάζια την θάλασσα. (αγαπημένο). Αν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα έκανα τον κόσμο πιο ανθρώπινο.

Τι είναι αυτό που σε νευριάζει και τι είναι αυτό που σε ηρεμεί; Τι είναι αυτό που σε συγκινεί και τι είναι αυτό που δεν θα σε κουράσει ποτέ;

Δεν ανέχομαι το ψέμα, την υποκρισία, την αδικία, με εξοργίζουν, βγαίνω εκτός ορίων. Με συγκινεί η σφιχτή αγκαλιά, το ειλικρινές βλέμμα, το αληθινό χαμόγελο.

Το τεύχος μας θα κυκλοφορήσει τον χειμώνα. Ποια είναι η καλύτερη ευχή για μια νέα χρονιά;

για την νέα χρονιά εύχομαι η ανθρωπότητα να πάει προς το καλύτερο!

Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας.

Και εγώ σας ευχαριστώ…

Η συνέντευξη δόθηκε στον Ηλία Κοτσιρέα για το Fresh Winter Stories. Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Μελίνας Γιαλαμά.

κάντε κλικ στο κουμπί για να μεταφερθείτε και να δείτε την ιστοσελίδα της Μελίνας (melinagialama.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!