Γιορτινές αρμονίες από την Μαρία Νέτσικα

Γιορτινές αρμονίες από την Μαρία Νέτσικα

Δεκέμβριος ίσον πολύχρωμα και αστραφτερά Χριστούγεννα. Ίσον γιορτινή παραφερνάλια, με ευχές και δώρα. Και βεβαίως, ίσον γλέντια, κεράσματα και γιορτινά τραπέζια. Οικογενειακά ή φιλικά, απλά ή λαμπερά, γεύματα ή δείπνα, το ξέρουμε καλά πως θα μας βάλουν και φέτος σε πειρασμούς, με την κατάληξη προδιαγεγραμμένη. Οπότε, προς τι η αντίσταση; Ας σταθούμε στο γαστρονομικό μας ύψος και ας στραφούμε στην αναζήτηση νόστιμων ισορροπιών στο λαχταριστό, γεμάτο με λιχουδιές γιορτινό τραπέζι.


Και θ’ αρχίσουμε φυσικά από το χοιρινό, το παραδοσιακό γιορτινό μας έδεσμα. Κάποτε εμείς οι Έλληνες γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα με τον δικό μας τρόπο, με τα δικά μας έθιμα, σύμφωνα με παραδόσεις αιώνων. 

Σήμερα, ωστόσο, λίγοι θυμούνται ότι το χοιρινό ήταν το επίσημο γιορτινό φαγητό των Χριστουγέννων. Κι όμως, μέχρι τη δεκαετία του ’40, ολόκληρη η Ελλάδα, στις 25 Δεκεμβρίου, είχε μπροστά της πιάτα με πρωταγωνιστή το γουρουνάκι.

Γιορτινά φαγητά με χοιρινό υπάρχουν πολλά: χοιρινό με λάχανο, με πράσο, με δαμάσκηνα, γιαπράκια με ξινολάχανο και χοιρινό κιμά, τηγανιά με πιπεριές Φλωρίνης, χοιρινά φιλέτα με πράσα. Και πάει λέγοντας…

Όσον αφορά στην αρμονία τους με τα κρασιά, σημαντικό ρόλο παίζει η μέθοδος παρασκευής του κρέατος και οι συνοδευτικές σάλτσες.

Προτάσεις οίνων ανάλογα με το κυρίως πιάτο του γιορτινού τραπεζιού

Έτσι:

Η έντονη και η λιπαρή γεύση μιας τηγανιάς ηρεμεί δίπλα σε ένα λευκό κρασί με λεπιδωτή οξύτητα και όγκο. Μία Σαντορίνη, μία Ρομπόλα, μια Ντεμπίνα είναι ότι ψάχνετε.

Τα γιαπράκια με ξινολάχανο και χοιρινό κιμά απογειώνονται με τη συντροφιά ενός ροζέ Ξινόμαυρου.

Αν το γιορτινό μενού περιλαμβάνει ένα υπέροχο ψητό γουρουνόπουλο προτιμήστε κάποια μαλακιά, βελούδινη έκφραση του Αγιωργίτικου ή του Merlot.

 Ενώ το νοστιμότατο χοιρινό με δαμάσκηνα αποζητά την καθησυχαστική παρουσία ενός πλούσιου Cabernet Sauvignon ή Syrah.

Τέλος, η εξαίσια ρουστίκ ένταση ενός χωριάτικου λουκάνικου θα αναδειχθεί δίπλα σε ένα πλούσιο και ρωμαλέο Ξινόμαυρο.

Προτάσεις οίνων αν το γιορτινό τραπέζι έχει γαλοπούλα

Όπως είδαμε, παραδοσιακά, στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο μενού θα έβρισκε κανείς χοιρινό. Αργότερα… προσγειώθηκε στο γιορτινό τραπέζι η γαλοπούλα, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το κατεξοχήν φαγητό των Χριστουγέννων.

Το σίγουρο είναι πως η γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα μνημειώδες έδεσμα και απαιτεί αντιστοίχου «εκτοπίσματος» οινικό συνοδό. Συνεπώς, αν η γέμιση δεν περιέχει ξηρά φρούτα και κάστανα στραφείτε στα πλούσια Chardonnay, ειδάλλως προτιμήστε τα ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο ή Merlot.

Netsika-Maria

Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός – οινολόγος, δημοσιογράφος αμπέλου & οίνου

Με κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο μπορείτε να ακολουθήσετε την Μαρία Νέτσικα.

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας και αρχείο Μαρίας Νέτσικα

Το άρθρο παρουσιάστηκε στο Fresh Winter Stories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!