11+1 ιδέες για χειμερινό ταξίδι στην Ξάνθη

11+1 ιδέες για χειμερινό ταξίδι στην Ξάνθη

Χειμώνας στην πανέμορφη Ξάνθη. Ένας προορισμός που αξίζει να τον γνωρίσουμε όλοι μας από κοντά μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που γνωρίζει όσο λίγοι τον τόπο, ενός ανθρώπου που δουλεύει ακατάπαυστα για να γνωρίσουν την περιοχή όλο και περισσότεροι από εμάς. Απευθυνθήκαμε στον υπεύθυνο τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Παναγιώτη Αμβροσιάδη να μας μιλήσει για την Ξάνθη και το τι μπορεί να κάνουμε τον χειμώνα στην πόλη και την περιοχή και με χαρά μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της και όχι μόνο.

Ας μιλήσουμε και για τον χειμώνα στην περιοχή μας καθώς πολλά χειμερινά καταλύματα είναι άξια αναφοράς, ενώ πολλοί είναι οι επισκέπτες που ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, για να συναντήσουν και να βιώσουν την εμπειρία αυτή. Σημαντικά καταλύματα είναι αυτά της Σταυρούπολης, του Καρυόφυτου και του Δασικού χωριού Ερύμανθου.

Αναντίρρητα, η πιο όμορφη χρονική περίοδος επίσκεψης είναι τη στιγμή που οι πρώτες νιφάδες χιονιού κάνουν την εμφάνιση τους. Το τοπίο μεταμορφώνεται ξαφνικά σε κάτι μαγικό και μοναδικό και έτσι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη διαμονή του, παρακολουθώντας ή και παίζοντας με το χιόνι. 

11+1 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις

Πράγματι, η πόλη της Ξάνθης αποτελεί προορισμό με θαυμάσια αξιοθέατα, τα οποία έχουν ως επίκεντρο τη παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γραφικότητα των τοπίων. Πρόκειται για έναν συγκερασμό στοιχείων, που δελεάζουν και απογειώνουν την φαντασία κάθε επισκέπτη. Σας παραθέτουμε τα κυριότερα αξιοθέατα:

1. Βόλτα στην Παλιά πόλη της Ξάνθης

Η Παλιά Πόλη με την μοναδική θεσπέσια αρχιτεκτονική αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα της Ξάνθης. Είναι ενταγμένη στην καρδιά της σύγχρονης Ξάνθης και πρόκειται για ένα “υπαίθριο μουσείο”, πλούσιο με ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά. Τα ατελείωτα πλακόστρωτα σοκάκια και χρωματιστά μπαρόκ κτίρια δίνουν το άρωμα και την αίσθηση μιας άλλης, περασμένης εποχής, που σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Τέλος, η εξερεύνηση αυτών των δρόμων με τον συνδυασμό της παλιάς και σύγχρονης Ξάνθης είναι τόσο δελεαστική που σε ωθεί σε πρωτόγνωρες εμπειρίες και απολαύσεις.

 

2. Στην πλατεία και το δημαρχείο

Η πλατεία με το Ρολόι και το Δημαρχείο , όπου ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ο απόλυτος προορισμός, μιας και η πόλη της Ξάνθης αποκτά εορταστική διάθεση, με επίκεντρο το στολισμένο δέντρο. Το Ρολόι είναι ιστορικό μνημείο και σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο πράγματι αποτελεί πόλο έλξης σε κάθε επισκέπτη.

3. Το ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο

Ένα πραγματικό στολίδι στην πόλη της Ξάνθης, που μέσω των εκθεμάτων του μαρτυρεί τον κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό βίο των παλαιότερων χρόνων. Τα εκθέματα αυτά έχουν ως θέμα τις φορεσιές Θρακιωτών, Σαρακατσάνων και Ποντίων, υφαντά, κειμήλια και κοσμήματα. Κάθε κομμάτι είναι ύψιστης αξίας και σημασίας, καθώς υπήρξε πηγή έμπνευσης του σήμερα. Παρελθόν και παρόν άρρηκτα συνδεδεμένο!

Θα το βρείτε στην παλιά πόλη στην οδό Αντίκα 7.

4. Να ταξιδέψετε στην πανέμορφη φύση της ορεινής Σταυρούπολης

Ορεινή Σταυρούπολη. Ένας τόπος γεμάτος ιστορικούς θησαυρούς. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί με σιγουριά ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών, ο οποίος χρονολογείται το πρώτο μισό του 2ου αιώνα. Είναι ο μεγαλύτερος,πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης.

Επιπροσθέτως, ένα από τα πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτού του τόπου είναι η δασική ομορφιά, που αξίζει κανείς να εξερευνήσει μέσω των μονοπατιών. Το δάσος της Χαϊντού, αλλά και ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη ( ή Τραχωνίου) καλύπτει τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Όσον αφορά τον περίφημο Καταρράκτη του Λειβαδίτη, δεν γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στο γεγονός, ότι είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Η άγρια ομορφιά του και η δροσιά που χαρίζει, ευχαριστεί τον καθένα. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι καλοκυράδες (αλλιώς: νεράιδες) , χόρευαν οι Σάτυροι και αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και ανθρώπους.

5. Δείτε τις φιδίσιες διαδρομές του Νέστου

Πρόκειται για έναν προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Είναι σε ένα κατάφυτο ορεινό τοπίο και προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων, τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους.

Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες είναι η πεζοπορία μέσα στο παρθένο τοπίο, το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ στα ήσυχα, αλλά και μερικές φορές ορμητικά νερά, η ιππασία και η παρατήρηση των πουλιών (birdwatching).

Επίσης, αξιομνημόνευτο είναι, ότι η παρατήρηση του ποταμού Νέστου δεν γίνεται μόνο από κοντά(άμεση επαφή), αλλά και εξ’ αποστάσεως από το Παρατηρητήριο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Η θέα και οι μαιανδρισμοί του Θεού ποταμού προκαλούν ζάλη και δέος. Η φωτογραφική μηχανή είναι απαραίτητο εργαλείο για την αποτύπωση μοναδικών τοπίων.

6. Το φρούριο της Ξανθείας ένα κρυμμένο μυστικό δίπλα από την πόλη

Χρονολογείται τους Βυζαντινούς χρόνους-από τον 12 ο αιώνα-και εντύπωση προκαλεί το σχήμα του κτιρίου, το οποίο σχηματίζει ένα ακανόνιστο τραπέζι με ακρόπολη στη κορυφή του λόφου. Είναι γεγονός, ότι ακόμη και μέχρι σήμερα σώζονται πολλά τμήματα των τειχών και πύργοι τα οποία είναι κυριολεκτικά μέσα στο περιαστικό δάσος της σύγχρονης Ξάνθης. Δίπλα μα ταυτόχρονα τόσο μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής το φρούριο θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

7. Βόλτα στα Πομακοχώρια

 Ελάχιστες χώρες και πόλεις στον κόσμο φιλοξενούν τόσες πολλές κουλτούρες, παραδόσεις και θρησκείες στον ίδιο τόπο. Η Ξάνθη είναι μία από αυτές τις πόλεις. Γεγονός αποτελεί, πως η Ξάνθη φημίζεται για την πολυπολιτισμική ιδιαιτερότητα της , καθώς απαρτίζεται από πλήθος ανθρώπων, όπως χριστιανούς, μουσουλμάνους, ρομά και πομάκους.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των Πομάκων συνηθίζει να συγκεντρώνεται στα

ορεινά χωριά, τα γνωστά Πομακοχώρια. Τέτοια χωριά είναι η Μύκη, ο Εχίνος, η Σμίνθη, η Γλαύκη, ο Κένταυρος και η Κοτύλη. Οι ασχολίες όσων ζουν εκεί επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην κτηνοτροφία, τη δασική εκμετάλλευση και την καπνοκαλλιέργεια. Τέλος, χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας τους, τα Τζαμιά, όπου οι πιστοί προσεύχονται.

8. Οι τοξοτές γέφυρες

Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και χρονολογούνται από τον 18ο-19ο αιώνα. Αυτά ποικίλουν ως προς το μέγεθος, τη μορφή τους και τον αριθμό των τόξων τους. Τα περισσότερα γεφύρια που βρίσκονται στον ποταμό Κόσυνθο και στον ποταμό Κομψάτο, εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους τελειότητα.

9. Στα μοναστήρια της Ξάνθης

Ανέκαθεν η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης φημίζονταν για τη θρησκευτική παράδοση, την εκκλησιαστική τέχνη και αρχιτεκτονική. Τρία από τα σημαντικότερα μοναστήρια που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, η Παναγία Καλαμού και η Μονή των Ταξιαρχών.

Πρόκειται για μοναστήρια με παραδεισένια ομορφιά, χτισμένα πάνω στο βουνό, λίγο πιο έξω από τη Ξάνθη.

10. Το μοναδικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου χτισμένο στην θάλασσα

Μέσα στο πλήθος των ιδιαίτερων τοπίων της Ξάνθης, είναι αδύνατο να μην αναφερθεί το πλωτό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι αυτό, βρίσκεται μέσα σε μια μαγευτική τοποθεσία, μέσα στον βιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, στο Πόρτο Λάγος και είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα, συνδεδεμένο με τη στεριά μέσω μιας

ξύλινης γέφυρας. Στο πρώτο εκκλησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ στο δεύτερο νησάκι βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας.

 

δείτε το αφιέρωμα που έχουμε κάνει σε αυτό το μοναδικό μοναστήρι κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

11. Στην γη που γέννησε τον Δημόκριτο

Δεν είναι άλλος από τον αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων. Τα Άβδηρα είναι η γενέτειρα του Δημόκριτου, εμπνευστή της ατομικής θεωρίας. Αν ποτέ επισκεφτείτε τα Άβδηρα, μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Η ιστορική κληρονομιά και ο πλούτος που διαθέτει θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Εκεί ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης, αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Τα σημαντικότερα 
από αυτά είναι το Σπίτι των Δελφινιών, η περιοχή της Δυτικής Πύλης, το τείχος του 4 ου αιώνα, το ιερό και το αρχαίο θέατρο.

Το + δεν είναι άλλο από το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας μας

Ξανθιώτικο Καρναβάλι- Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές : Η Ξάνθη οργανώνει το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν τοπικό θεσμό με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με ιστορία πάνω από 50 χρόνια. Πράγματι, το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι το σημείο κατατεθέν της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Χιλιάδες συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, παρελάσουν ντυμένοι με στολές. Ξεφάντωμα, όμορφη διάθεση, μουσική και ξέφρενος χορός είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη γιορτή. Βέβαια, από αυτή την μοναδική εκδήλωση, δεν λείπουν οι μουσικές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις με εικαστικό περιεχόμενο, διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων.

Με το πέρας της παρέλασης ακολουθεί γλέντι με ποτό, πυροτεχνήματα, μουσική και φυσικά το κάψιμο του Τζάρου.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία τον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Αμβροσιάδη.

Κείμενο: Παναγιώτης Αμβροσιάδης / Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!