Βιβλία Χώρα – στο οινοποιείο κόσμημα της Μακεδονίας

Βιβλία Χώρα - Στο οινοποιείο κόσμημα της Μακεδονίας

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς φιλίας και της κοινής πορείας δύο ειδικών στο χώρο του κρασιού, του Βασίλη Τσακτσαρλή και του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οι οποίοι ένωσαν τις οινικές τους ανησυχίες και συνδύασαν τις εμπειρίες τους στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα που σήμερα φτάνει τα 590 στρέμματα, στους πρόποδες του Παγγαίου΄Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Η οινική ιστορία της περιοχής

Η μακρά αμπελοοινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους. Ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ Ψελλός αναφέρονταν στην περιοχή αποκαλώντας την «Βιβλία Χώρα», λόγω της μακρόχρονης και σε μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας μίας αρχαίας ερυθρής ποικιλίας με την ονομασία Βιβλία Άμπελος.

Το κλίμα της περιοχής, που επηρεάζεται από τον Στρυμονικό Κόλπο και από το Παγγαίο όρος και το αργιλώδες έδαφός της, φτωχό, άγονο, πετρώδες και με καλή στράγγιση, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια.

Τα υπέροχοι οίνοι που έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο

Σήμερα το Κτήμα Βιβλία Χώρα παράγει 10 οίνους Π.Γ.Ε. Παγγαίο (Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός, Πλαγίως Λευκός, Πλαγίως Ερυθρός, ΄Όβηλος Λευκός, ΄Οβηλος Ερυθρός, Sole Semillon – Γλυκύς, Αρετή Λευκός, Αρετή Ερυθρός) και 2 ποικιλιακούς οίνους (Sole Βιδιανό, Sole Pinot Noir).

Τη γκάμα του συμπληρώνουν οι οίνοι Βίβλινος Ροζέ και Βίβλινος Ερυθρός, που παράγονται από μία αυτόχθονη, ενδογενή, ερυθρή ποικιλία του Παγγαίου, που βρέθηκε και αναβίωσε από το Κτήμα Βιβλία Χώρα και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο ταυτοποίησης, καθώς και οι οίνοι ETOS, μία σειρά οίνων μακρόχρονης παλαίωσης, από επιλεγμένες, εξαιρετικής ποιότητας χρονιές.

Πορεία ανάπτυξης...

Το οινοποιείο συνεχίζοντας την πορεία του, με οδηγό πάντα την υψηλή ποιότητα, έχει επενδύσει σε άλλα τρία εγχειρήματα:

  • Το 2014 αποκτήθηκαν οι αμπελώνες του Χρήστου Κόκκαλη στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας και μέχρι σήμερα έχουν επεκταθεί και καλύπτουν 80 στρέμματα με ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Έτσι γεννήθηκε το Κτήμα Δύο Ύψη γεννήθηκε που σήμερα παράγει 4 οίνους, τον Μονόλογο, τον Διάλογο Λευκό, τον Διάλογο Ερυθρό και την Τριλογία.
  • Το 2017 ξεκίνησε μία νέα συνεργασία του Κτήματος με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη. Έτσι ιδρύθηκε η Οινοποιία Terrasea με έδρα τη Θηρασιά – ένα νησάκι απέναντι από τη Σαντορίνη. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής σε συνδυασμό με το παρθένο έδαφος αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Η παραγωγή ξεκίνησε ήδη με 3 οίνους: ΠΟΠ Σαντορίνη, ΠΟΠ Terrasea και ΠΟΠ Νυχτέρι.
  • Το 2018 το Κτήμα Βιβλία Χώρα προχώρησε στην εξαγορά του Κτήματος Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα Κιλκίς. Οι ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα έχουν τον πρώτο λόγο στην περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και μαζί με την αναβίωση των αμπελώνων έγινε αναπαλαίωση του υπάρχοντος οινοποιείου, το οποίο λειτουργεί ήδη. Εκεί παράγεται ο οίνος, ΠΟΠ Γουμένισσα.

Μοναδικές προτάσεις από το Βιβλία Χώρα

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ
40% Cabernet Sauvignon – 40% Merlot – 20% Αγιωργίτικο

Δημιουργήθηκε από το συνδυασμό των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο.

Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση που συνεχίζεται και μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης. Μετά την μηλογαλακτική ζύμωση, παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το χρώμα του βαθύ πορφυρό, έως μαυροκόκκινο.

Στη μύτη, τα αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και μπαχαρικών συνυπάρχουν µε νότες βανίλιας, κέδρου και σοκολάτας γάλακτος.

Στο στόμα είναι πλούσιο, πληθωρικό, καλοδομημένο, µε βελούδινες τανίνες που του χαρίζουν μακρά επίγευση. 

Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, μπάρμπεκιου ή ψητά φούρνου, αλλαντικά και μαλακά τυριά.

Σερβίρεται στους 18οC και έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
60% Sauvignon Blanc – 40% Ασύρτικο
Παράγεται από το συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου.

Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το χρώμα του είναι απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια.

Η μύτη του χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα τροπικών φρούτων που εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, όπως λεμονιού και γκρέιπφρουτ.

Η γεύση του είναι πλούσια και αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση.

Συνοδεύει ψάρια, θαλασσινά, πράσινες σαλάτες με φρέσκα και ξερά φρούτα και ποικιλίες λευκών τυριών.

Σερβίρεται στους 10οC και προτείνεται να καταναλωθεί στα πρώτα 2 χρόνια της ηλικίας του.

Κείμενα: Βιβλία Χώρα – Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας και αρχείο Βιβλία Χώρα. Για το Fresh Magazine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!