Ζαγοροχώρια – Από την Βίτσα στην θέση Οξυά του Βίκου

Ζαγοροχώρια - Από την Βίτσα στην θέση Οξυά του Βίκου

Ξεκινάμε από την πανέμορφη Βίτσα για να φτάσουμε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερου κάλλους σημεία θέασης του πιο βαθιού φαραγγιού στον κόσμο. Στην διαδρομή μας οι στάσεις που θα κάνουμε είναι επίσης εντυπωσιακές και κάθε μία αξίζει και την δική σας επίσκεψη! 

Bitsa 1
Άποψη από την πανέμορφη Βίτσα
Πλατεία παλιού σχολείου στο Μονοδέντρι

Βίτσα - Μονοδένδρι

Στις μαλακές απολήξεις του βουνού βρίσκονται η Βίτσα και το Μονοδένδρι. Χωριά με αρκετά μέρη για να μείνεις αλλά και να φας νόστιμο φαγητό. Με καλντερίμια καθάρια και υπέροχη θέα που σε προκαλούν να τα περπατήσεις. Στο Μονοδένδρι που είναι και η γενέτειρα των εθνικών ευεργετών της οικογένειας Ριζάρη θα βρείτε την Ριζάρειο χειροτεχνική σχολή καθώς και το χειροτεχνικό κέντρο που βρίσκονται σε επιβλητικά ως προς την ομορφιά τους κτίρια.

Στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

Από το Μονοδένδρι ξεκινάει ένα πλατύ μονοπάτι μήκους περίπου 400 μέτρων για το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Κατά μήκος της ελαφριάς κατηφορικής διαδρομής αρχίζει το τοπίο να αγριεύει και ακριβώς πριν την είσοδο στην μονή, τεράστιοι βράχοι υπάρχουν στα αριστερά μας εκεί που πριν λίγα μέτρα υπήρχαν δέντρα, και στα δεξιά άλλοι βράχοι πελώριοι και αυτοί καταλήγουν σχεδόν κάθετα μέχρι το βάθος της ξακουστής χαράδρας του Βίκου.

Εντυπωσιακό πραγματικά και το τοπίο αλλά και η εναλλαγή του από το απαλό βουνό που βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πίσω μας. 

Με την είσοδο μας στο λιτό αλλά τόσο όμορφο μοναστήρι που το αποτελούν η εκκλησία και τα κελιά γύρω της πραγματικά νιώθουμε πως βρισκόμαστε “κάπου αλλού” και αυτή την αίσθηση την συμπληρώνει η βεράντα δίπλα από την εκκλησία όπου με ασφάλεια μπορείς να σταθείς και να ατενίσεις το φαράγγι.

Στην μονή ο Πατέρας Ηλίας και μία ομάδα αποφοίτων του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων δημιουργούν υπέροχες αγιογραφίες σε πολύ προσιτές τιμές και εκτελούν και χρέη ξεναγού.

Πράγματι αξίζει το μοναστήρι την επισκεψη μας αλλά και αξίζουν και τα παιδιά που δημιουργούν υπέροχες εικόνες σε πραγματικό ξύλο οξιάς.

Το πέτρινο δάσος

Συνεχίζοντας τον δρόμο πάνω από το Μονοδένδρι φτάνεις σε μόλις 5χλμ στο Πέτρινο Δάσος! Είχαμε παρατηρήσει ήδη την ιδιομορφία των πετρωμάτων της περιοχής που σαν πλάκες από βράχια δημιουργούν από μικρά υψώματα έως και βράχια δεκάδων μέτρων.

Στο Πέτρινο Δάσος όμως θα δεις όπως και εμείς την επιβλητικότητα και την ομορφιά των φυσικών αυτών σχηματισμών που βρίσκονται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση σε όλο τους το μεγαλείο.

Με ύψος έως και 15 μέτρα, πλάκες βράχων σαν να έχουν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο σχολαστικά, δημιουργούν ένα πανέμορφο θέαμα που αξίζει να το δεις και αυτό το ιδιαίτερο μέρος το περπατήσαμε στο κομμάτι που έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια.

Από εκεί και πέρα και δίπλα από τον δρόμο αλλά και μέσα στο δάσος συναντά η ματιά μας αυτούς τους υπέροχους σχηματισμούς μα είναι δύσκολο να τους πλησιάσουμε, ειδικά τους μακρινούς στην θέα των ματιών μας. 

Στην Θέση Οξυά με θέα στο φαράγγι του Βίκου

Ανάμεσα στα δέντρά και τις πλάκες των βράχων ο δρόμος σε ένα χλμ σταματάει και μια πινακίδα μας πληροφορεί πως βρισκόμαστε μόλις 100 μέτρα από την θέση Οξυά. Η αλήθεια είναι πως και πριν λίγες ώρες που βρισκόμασταν στο μοναστήρι είδαμε για πρώτη φορά την μεγαλοπρέπεια του φαραγγιού και πιστεύαμε πως κάτι ανάλογο θα δούμε και τώρα.

Είχαμε ξεχαστεί πως εδώ και 6χλμ ανηφορίζαμε συνεχώς, μιας και βλέπαμε το όμορφο πέτρινο δάσος. Έτσι πήραμε το πλακόστρωτο μονοπάτι που βρίσκεται ανάμεσα στα όμορφα δέντρα σκεπτόμενοι το ότι θα αντικρίσουμε κάτι ανάλογο. 

Το τοπίο και πάλι από ομαλό γίνεται μέσα σε λίγα βήματα άγριο και ταυτόχρονα απλώνεται μπροστά μας όλη η μεγαλοπρέπεια της φύσης. Μια μεγαλοπρέπεια που δεν χωράει δυστυχώς ή ευτυχώς σε καμία φωτογραφία και σε κανένα βίντεο. Μια λέξη μόνο μπορεί να πλησιάσει έστω και λίγο την πραγματικότητα και η λέξη αυτή είναι το ΔΕΟΣ.

Όπου και να γυρίσουμε το κεφάλι, εκατοντάδες μέτρα γης κομμένης σαν μαχαίρι, γης που έχει διαχωρίσει τον ορεινό όγκο και που έχει δημιουργήσει ένα θαύμα. Αποσβολωμένοι κοιτάμε το σχεδόν υπερφυσικό αυτό τοπίο που απλώνεται μπροστά μας, τοπίο που περιλαμβάνει το χάος του φαραγγιού του Βίκου που ξεπερνά σε βάθος τα 900 μέτρα και σε πλάτος είναι μόλις 1100, τα ψηλά βουνά της Τύμφης και Αστράκα που μας απλώνουν τις κορυφές τους και τον Βοϊδομάτη να κυλά αρμονικά. 

Είναι μια εμπειρία ζωής θα λέγαμε αυτός ο τόπος, είναι και η αίσθηση του πόσο μικρός αλλά και το πόσο ευλογημένος είσαι μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο βάδισμά σας και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια, επίσης δεν είναι σημείο για να το επισκεφθείτε με μικρά παιδιά. 

Φωτογραφίες – Κείμενο: Ηλίας Κοτσιρέας για το Fresh Winter Stories

Χρόνος διαδρομής με αυτοκίνητο: 30 λεπτά

Χρόνος που δόθηκε στις στάσεις: 4 ώρες

Ιδανικό για ημερήσια εκδρομή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!