Περπατώντας στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας

Περπατώντας στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας

Προορισμός μας είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καβάλας. Ένα μονοπάτι που συνδιάζει παλιό λατομείο μαρμάρου, υπέροχη φύση και γάργαρα νερά που δημιουργούν έναν μοναδικό καταρράκτη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας από αυτή την εξόρμηση.

Υπέροχη φύση στο μονοπάτι

Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται είτε μέσο του χωριού Παλιά Καβάλα, είτε λίγο μετά την διασταύρωση που αρχίζει να ανεβαίνει προς το χωριό. Ξέρουμε πως το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και πως είναι ιδανικό μέρος για εξόρμηση όλες τις εποχές του χρόνου. 

Αποφασίσαμε να πάμε από την διασταύρωση ακολουθώντας ανοδική πορεία προς το χωριό. Μια μικρή ξύλινη πινακίδα μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά μας βάζει σε έναν βατό χωματόδρομο που ακολουθώντας τον φτάνουμε στο παλιό λατομείο μαρμάρου όπου και αφήνουμε το αυτοκίνητο μας. 

Στάση πρώτη στο λατομείο

Στο λατομείο που βρισκόμαστε ταξιδεύουμε σε μία άλλη εποχή. Αφημένο χρόνια τώρα από τους εργάτες που έκοβαν φέτες το βαρύ πέτρωμα είναι και αυτό πλέον ένα στοιχείο του μονοπατιού. 

Τους χειμερινούς μήνες αλλά και την Άνοιξη που τα νερά είναι περισσότερα δημιουργείτε μία πανέμορφη λίμνη δίπλα από τα κομμένα μάρμαρα που αξίζει να την περπατήσεις γύρω – γύρω. 

Ακολουθώντας τον κακοτράχαλο πια δρόμο το άνοιγμα μεταξύ των βουνών στενεύει και χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε βρεθήκαμε να ανηφορίζουμε δίπλα από το μικρό ποτάμι. 

Στον καταρράκτη

Στο απαλό ανέβασμα μας στο μονοπάτι μας συντροφεύει ο αχός του ποταμιού που σιγά – σιγά ακούγεται όλο και πιο έντονος. Σημάδι πως σε λίγα μέτρα φτάνουμε στον καταρράκτη που έχει ύψος 10-12 μέτρα. Όντως δεν αργούμε να τον δούμε μέσα από τα δέντρα και μετά από μία διακλάδωση του μονοπατιού φτάνουμε σιμά του. 

Δεν είναι ο ψηλότερος καταρράκτης που θα έχετε δει αλλά κάθε καταρράκτης έχει την δική του μοναδική και απαράμιλλη ομορφιά! Είναι εντυπωσιακό πως μόλις 35-40 λεπτά από την Καβάλα με πρόσβαση εύκολη βρισκόμαστε μέσα στην φύση. Ένα σχοινί που κρέμεται πάνω από ένα πλατάνι μας δείχνει πως το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την δροσιά του ποταμού που σε αυτό το σημείο δημιουργεί μία υπέροχη πισίνα και απίστευτης ομορφιάς χρωματισμούς στο νερό που ξεκινούν από το τιρκουάζ, συνεχίζουν στο γαλαζοπράσινο και καταλήγουν στο έντονο μπλε.

Σταματάμε αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες να συνομιλούμε και αφηνόμαστε στο να ακούμε τους ήχους του νερού για 5-10 λεπτά.

Οι κοιλάδα με τα πλατάνια

Στον καταρράκτη βρεθήκαμε πολύ γρήγορα. Δεν νιώθουμε καθόλου κουρασμένοι και έτσι αποφασίζουμε να ανεβούμε ψηλότερα, χωρίς να έχουμε στο νου τι θα αντικρίσουμε μπροστά μας. Ποια έκπληξη θα μας συναντήσει πιο ψηλά άραγε;

Δεν αργεί πραγματικά μιας που μετά από ένα μικρής διάρκειας ανηφορικό σημείο φτάνουμε σε μια εντυπωσιακή μικρή κοιλάδα γεμάτη πλατάνια με το μονοπάτι να περνάει πάνω από το ποτάμι με ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι. Στην ματιά μας βλέπουμε και ένα μεγάλο τραπέζι που σίγουρα έχει φιλοξενήσει πολλά πικ-νικ και παρέες από τότε που έχει τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο. 

Ιδανικό σημείο πραγματικά για να αφεθείς στην πανέμορφη φύση. Να περπατήσεις κάτω από τα θεόρατα δέντρα και να βρέξεις τα πόδια σου στα πάντα παγωμένα νερά. 

Ανηφορίζοντας το μονοπάτι η κοιλάδα πότε απλώνεται και πότε στενεύει. Αλλά σε κάθε γωνιά πάλι κάτι όμορφο θα δεις που θα σε κάνει να σταματήσεις, θα σε κάνει να κοντοσταθείς και να το θαυμάσεις. 

Το τέλος της όμορφης βόλτας

Η όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη ενώ η απαλή συνεχόμενη ανηφορική κλίση βοηθάει επίσης στο να μην υπάρχει κούραση. Μετά από δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόση ώρα γιατί οι στάσεις μας ήταν αρκετές φτάνουμε στον παλιό νερόμυλο που έχει ανακατασκευαστεί και που στους χώρους γύρω από αυτόν κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται το γνωστό στην περιοχή φεστιβάλ “Wood Water Festival”. 

Η βόλτα μας τελειώνει αλλά πραγματικά η έκπληξη μας για την ομορφιά που ανταμώσαμε δεν λέει να κοπάσει. 

Η ευκολία της ανάβασης και ο πλούτος της φύσης έχει κάνει αυτό το μέρος πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες που αναζητούν το κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους. Καλή αντάμωση λέμε καθώς φτάνουμε στο αυτοκίνητο κάνοντας όλη την διαδρομή κατηφορικά πια. 

Κείμενο / Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!