Η ομορφιά του βουνού στο Καϊμακτσαλάν

H ομορφιά του βουνού στο Καϊμακτσαλάν

Οι χειμερινοί λάτρεις των βουνών και των αθλημάτων που σχετίζονται με το χιόνι έχουν το Καϊμακτσαλάν σαν must to do κάθε χειμώνα. Βουνό με εύκολη πρόσβαση και μεγάλες πίστες για τους έμπειρους αλλά και μικρές και εύκολες για τους αρχάριους δεν γίνεται να μην είναι προορισμός. 

H διαδρομή

Με το χιονοδρομικό μόλις 10 χιλιόμετρα από το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ξεκινάμε για να δούμε την διαδρομή αλλά και τις κορυφές του Βόρα που είναι το τρίτο ψηλότερο όρος της χώρας μας. Η ανηφορική διαδρομή στα πρώτα χιλιόμετρα της ανεβαίνει το βουνό συνεχόμενα αλλά απαλά, με καλή άσφαλτο και ναι! Απίστευτη θέα!

Πόσες φορές είπαμε να σταματήσουμε στα πλατώματα του δρόμου για να φωτογραφίσουμε και το αφήσαμε τελικά για τον γυρισμό, εσείς να μην κάνετε και αυτό το λάθος καθώς οι καιρικές συνθήκες σε αυτά τα ύψη αλλάζουν γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας! Αν ανηφορίζετε και εσείς προς τις κορυφές και πετύχετε καλό καιρό σταματήστε για μια φωτογραφία στα μέρη που επιτρέπεται, αν το αφήσετε για πιο μετά μπορεί η ομίχλη να έχει καλύψει τα πάντα. 

Μετά από ένα σημείο ο δρόμος εισχωρεί στον “αυχένα” και βρισκόμαστε μέσα στο ελατοδάσος. Αν και χειμώνας ακόμα έχει να χιονίσει κάποιες μέρες και μέσα από λευκό του χιονιού αναδύονται μεγάλοι βράχοι σε τόνους του καφέ.

Στο χιονοδρομικό

Ανηφορίζοντας λίγα χιλιόμετρα, ακόμα και τα έλατα έχουν σχεδόν εκλείψει με το λευκό τοπίο να κυριαρχεί. Στα τελευταία χιλιόμετρα πριν το χιονοδρομικό χρειάζεται αρκετή προσοχή στο δρόμο καθώς έχει αρκετές λακούβες και μικρές παγίδες.

Περιμέναμε να δούμε άγριες βουνοκορφές όπως στην Πίνδο ή στον Ταΰγετο, μα οι κορυφές είναι απαλές και δημιουργούν ένα μεγάλο απλωμένο πεδίο σε λευκό φόντο. Στο φόντο αυτό πολύχρωμες φιγούρες κατεβαίνουν τα βουνά και το σαλέ ορθώνεται στην βάση αυτών των λόφων. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι λόφοι αλλά οι υψηλές κορυφές του όρους Βόρας.

Το εντυπωσιακό είναι πως όπου και να γυρίσεις την ματιά αυτό το λευκό από το χιόνι και απαλό τοπίο κυριαρχεί, το επίσης μοναδικό όταν βρίσκεσαι σε αυτά τα ύψη είναι η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και η γρήγορη κίνηση που έχουν τα σύννεφα. 

Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία

Μετά το χιονοδρομικό και μετά από πορεία τριών ωρών βρίσκεται η εκκλησία του προφήτη Ηλία (2524 μέτρα) σημείο που αποτέλεσε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πεδίο μάχης, μιας ορεινής μάχης όπου έχασαν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και οι οποίοι αναπαύονται στο οστεοφυλάκιο της Σερβικού ρυθμού εκκλησίας. Χαρακτηριστικό είναι πως η κατασκευαστική βάση της ίδιας της εκκλησίας έχει γίνει από πολεμικά υλικά της μάχης.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας για το Fresh Winter Stories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!