Καστοριά | Στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ

Καστοριά | Στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ

Της Όλγας Κοτσιρέα

Σε ένα από τα όμορφα αρχοντικά της συνοικίας Ντολτσό στην Καστοριά ζούσαν και τα αδέλφια Εμμανουήλ, ο Ιωάννης και ο Παναγιώτης. Νέοι σε ηλικία βρέθηκαν στη Βιέννη όπου  γνωρίστηκαν με τον Ρήγα Φεραίο κι ασπάστηκαν τα απελευθερωτικά του οράματα.  Συνελήφθηκαν εκεί  κι εκτελέστηκαν  με τον Ρήγα Φεραίο κι άλλους πέντε Έλληνες το 1798. Από το 1999 το αναπαλαιωμένο διώροφο αρχοντικό λειτουργεί ως μουσείο  ενδυματολογίας, όπου εκτίθενται παραδοσιακά ενδύματα  της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μουσείο ενδυματολογίας

Τα εξαιρετικά για την τέχνη τους ρούχα- αντρικά, γυναικεία ακόμα και παιδικά, καθημερινά κι εορταστικά- βρίσκονται σε ένα εξίσου εξαίρετο χώρο. Με τα  εκθέματα, γνωρίσαμε και τους οντάδες του αρχοντικού.  Ακούγοντας τον ξεναγό να μας μιλά για τις ενδυμασίες  και  τα δωμάτια του αρχοντικού, με τα μάτια της φαντασίας μας  βλέπαμε τους οργανοπαίχτες να παίζουν στην ξυλόγλυπτη βεράντα της στενόμακρης σάλας.

Στην άλλη πλευρά του οντά συγκεντρώνονταν συχνά οι γυναίκες και κεντούσαν μιλώντας μεταξύ τους, κοιτώντας που και που από τα παράθυρα το δρόμο και τους διαβάτες… Ένα ακόμη ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Καστοριάς και της Ελλάδας…

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fresh Winter Stories 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!