Συνέντευξη Foti Kllogjeri, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ως ζωγράφος στην IWS

Συνέντευξη Foti Kllogjeri, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ως ζωγράφος στην IWS

O ζωγράφος Foti Kllogjeri γεννήθηκε στην Αλβανία το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει τη δουλειά του σε 6 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Foti Kllogjeri εκπροσωπεί την Ελλάδα (Country Leader) ως ζωγράφος στην IWS (International Watercolor Society), είναι ο Αρχηγός της Αλβανικής Αποστολής Εικαστικών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο του Fabriano σε ετήσια βάση από το 2017 και εξής, Αντιπρόεδρος στον ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος  Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος) από το 2019, και συμπράττει με την Ομάδα Τεχνών ARC (Art Revisited Collective) από τον Μάιο του 2018.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Ο κάθε εικαστικός εκφράζεται με άλλο τρόπο. Εσένα ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου τρόποι έκφρασης και ποιες οι τεχνικές που προτιμάς;

Αγαπημένος μου τρόπος έκφρασης είναι να ζωγραφίζω ελαιογραφίες, λάδι σε καμβά, γιατί μου παρέχει την ελευθερία να εμβαθύνω περισσότερο στο θέμα μου, δίνοντάς μου την ευκαιρία να διορθώνω και να σκέφτομαι το έργο μου διαρκώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ, ταυτόχρονα, απολαμβάνω και την τεχνική της υδατογραφίας, της aquarella, που προσφέρει τις αντίθετες αρετές: η εκτέλεση είναι πιο άμεση, ο χρόνος πιο περιορισμένος, και τα λάθη δεν συγχωρούνται εύκολα. Οφείλω να αποτυπώσω το θέμα άμεσα, και μόλις στεγνώσει το έργο, έχει ολοκληρωθεί. Παρόλο που επιλέγω συχνά παρόμοια θέματα σε αυτά τα δύο μέσα, καταφέρνω να πειραματίζομαι, αποτυπώνοντάς τα με διαφορετικούς τρόπους και δοκιμάζοντας συνεχώς νέους πειραματισμούς.

Τι μπορεί να σου δώσει έμπνευση; Είναι κάτι που γεννιέται μέσα σε δευτερόλεπτα μέσα σου ή παίρνει χρόνο ώστε να φτάσεις στην φάση της δημιουργίας;

Η έμπνευσή μου συχνά πηγάζει από την αστική τοπιογραφία, αν και δεν νιώθω πως αυτός ο όρος με αντιπροσωπεύει πλήρως. Παρατηρώ τους όγκους, τα σχήματα, και την κίνηση της πόλης και ενδιαφέρομαι για το πώς λειτουργεί το φως. Με ενδιαφέρει το σύνολο της πόλης και πώς ο άνθρωπος συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. Τα έργα μου μπορεί να μην είναι ανθρωποκεντρικά, αλλά ο άνθρωπος είναι πολύ συχνά στο επίκεντρο, ακόμη και αν είναι μέσα από τα μάτια του, με τη δική μου διαμεσολάβηση, που βλέπει ο θεατής την πόλη. Το έργο εξελίσσεται και με οδηγεί σε νέες κατευθύνσεις, και μερικές φορές, το τελικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που είχα προβλέψει αρχικά.

Υπάρχει κάποιο θέμα που έχεις αφήσει στο να το δημιουργήσεις στο μέλλον; Που λες μέσα σου πως δεν ήρθε ακόμα η ώρα του;

Εξελίσσομαι συνεχώς μαζί με τη ζωγραφική μου, και είναι πιθανό να επανεξετάσω θέματα στο μέλλον που μπορεί να με οδηγήσουν σε νέες κατευθύνσεις. Πειραματίζομαι συνεχώς και ακολουθώ διαφορετικούς παθώνες, αναζητώντας νέες εκφραστικές δυνατότητες και ερμηνείες στα θέματα που με απασχολούν. Είναι δυνατόν κάποιο θέμα που έχω ήδη ερευνήσει να κερδίσει νέα διάσταση στο μέλλον.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της δουλειάς σου είναι “να εκτίθεσαι” μέσα από τα έργα σου. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Είναι συνήθεια μήπως ή κάθε φορά είναι μοναδική;

Είναι μια πρόκληση να αφήνεις τον καθένα να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια, διότι εκτίθεσαι σε κάποιο βαθμό. Κάθε φορά είναι μοναδική, καθώς ο καθένας διαμορφώνει διαφορετικές εκδοχές και σκέψεις ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται το έργο. Δεν αποκαλύπτω απλά τον εαυτό μου αλλά και την προσωπική μου φιλοσοφία και τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο, που περιλαμβάνει και την προσέγγιση του θεατή προς το έργο. Είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στην παρατηρητικότητα, την ερμηνεία και την έκφραση.

Αν είχε χρώμα η ζωή τι χρώμα θα μπορούσε να είναι;

Η ζωή είναι μια παλέτα από διάφορα χρώματα, με κάθε στιγμή να μπορεί να φέρει ένα ξεχωριστό χρώμα, ή ακόμα και πολλά ταυτόχρονα. Η πολυπλοκότητα και η πολυδιάστατη φύση της καθημερινής ζωής απαιτούν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων για να αποδοθούν σωστά. Μια μονόχρωμη ζωή θα ήταν μουντή και απρόσωπη, χωρίς την πλούσια ποικιλία και διαφορετικότητα που φέρνει κάθε νέα εμπειρία.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Καταρχάς πότε πήρες την απόφαση να γίνεις εικαστικός;

Η απόφαση να ακολουθήσω τον εικαστικό δρόμο πήρε σάρκα και οστά αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το καλλιτεχνικό λύκειο. Είχα ήδη καθορίσει την πορεία μου και ήξερα πως ήθελα να εξερευνήσω τον κόσμο μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία.

Εν συνεχεία θα θέλαμε να μας πεις τις πιο δύσκολες αλλά και τις πιο όμορφες στιγμές τις καριέρας σου…

Οι δυσκολίες στην καλλιτεχνική πορεία είναι πραγματικά συνεχείς, με την αναγκαιότητα διαρκούς βελτίωσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων μου, ώστε να μπορώ να εκφράζω με πιο πλήρη τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου μέσω της τέχνης. Αυτή η δυσκολία, ωστόσο, μπορεί να έχει την δική της ικανοποίηση και ομορφιά, καθώς η καθημερινή προσπάθεια και εργασία φέρνουν ανάπτυξη και αυτογνωσία. Αντιθέτως, η προσπάθεια να επιβιώσεις και να επιτύχεις στον κόσμο της τέχνης διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα και την ακεραιότητά σου ως καλλιτέχνης, είναι πιθανώς η πλέον προκλητική δυσκολία.

Επίσης θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας ένα μεγάλο όνειρο που θέλεις να πραγματοποιηθεί.

Ένα μεγάλο όνειρο που έχω είναι να επεκτείνω την τέχνη μου σε περισσότερους ανθρώπους, να εκφράσω μεγαλύτερες προσδοκίες και όνειρα, και να δημιουργήσω έργα που προκαλούν σκέψη και διεγείρουν τον προβληματισμό. Θέλω να θέτω τις σωστές ερωτήσεις μέσω της τέχνης μου, προκαλώντας τους ανθρώπους να σκεφτούν βαθύτερα. Πιστεύω πως αυτός είναι ο πλέον σημαντικός ρόλος της τέχνης στη ζωή μας και ελπίζω να καταφέρω να εκπληρώσω πλήρως αυτόν τον ρόλο με τα έργα μου.

Τι σημαίνει τέχνη για εσένα και την κάνει τόσο διαφορετική ώστε να την έχεις διαλέξει για την κύρια εργασία σου;

Για εμένα, η τέχνη είναι ένας τρόπος ζωής, μία μέθοδος έκφρασης και κατανόησης του κόσμου γύρω μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να αφιερώνω τη ζωή και τις προσπάθειές μου σε κάτι διαφορετικό. Η τέχνη είναι μοναδική, γιατί επιτρέπει την απεριόριστη έκφραση και εξερεύνηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, σκέψεων και εμπειριών, και είναι αυτό που με κάνει να νιώθω πλήρης και εκπληρωμένος.

Γεννήθηκες σε μία γειτονική χώρα (Αλβανία) και ήρθες μικρός στην Ελλάδα. Υπήρξαν σίγουρα δυσκολίες, άξιζε τελικά η μετοίκηση;

Η μετοίκηση στην Ελλάδα αξίζει σίγουρα, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Πιστεύω πως το να έχεις πολιτισμικό background από διαφορετικές χώρες σου προσφέρει μία πλούσια πολιτιστική εμπειρία και σε ενδυναμώνει. Η σύνθεση των δύο διαφορετικών πολιτισμών, της Αλβανίας και της Ελλάδας, με έχει καθοδηγήσει σε πολλούς δρόμους και με έχει κάνει πιο δυνατό πολιτισμικά. Είναι μια ιδιαιτερότητα και πλούτος που εκτιμώ πολύ στη ζωή μου.

Πες μας τα ερχόμενα σχέδια σου;

Σχεδιάζω την τρίτη μου ατομική έκθεση στην Αθήνα για τα επόμενα δύο χρόνια, και ταυτόχρονα βρίσκομαι σε συζητήσεις με γκαλερί που ενδιαφέρονται να με εκπροσωπήσουν σε χώρες του εξωτερικού.

Για το τέλος θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τις ευχές σου για την νέα χρονιά; Τι θα ήθελες να εκλείψει και τι θα ήθελες να είναι συνέχεια δίπλα μας το 2024.

Για το 2024, η ευχή μου είναι να έχουμε παγκόσμια ειρήνη και δράσεις από την ανθρωπότητα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ή τουλάχιστον των συνεπειών της. Επιθυμώ επίσης, σε πιο τοπικό επίπεδο, η κοινωνία μας να είναι πιο ώριμη, να επιδεικνύει λιγότερη τοξικότητα και μισανθρωπία, να είμαστε πιο ενωμένοι και κατανοητικοί ο ένας προς τον άλλον.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Ηλία Κοτσιρέα για το περιοδικό Fresh WInter Stories 2023.

Φωτογραφίες από τον ιστότοπο του Foti Kllogjeri

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!