Φλώρινα: Στον ποταμό Σακουλέβα και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης

Φλώρινα: Στον ποταμό Σακουλέβα και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης

Της Όλγας Κοτσιρέα

Η πόλη της Φλώρινας εκτείνεται  στο κοίλωμα δύο καταπράσινων παρυφών του Βέρνου που καταλήγουν εδώ ως ψηλοί λόφοι. Και σ’ αυτή την περιοχή της Ελλάδας η ιστορία πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα εγκαταστάθηκαν στη Φλώρινα προσφυγικές μάζες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Μ. Ασία, με συνέπεια η πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητά της να αποκτήσει γόνιμη πολυμορφία. Η ζύμωση αυτή που είχε δυνατό αντίκρισμα και στην καλλιτεχνική έκφραση. Από την Φλώρινα κατάγονται αρκετοί καλλιτέχνες που γνώρισαν με την εικαστική τους δημιουργία, πανελλήνια ή και διεθνή αναγνώριση. Οπότε διόλου τυχαίο που έχει Πανεπιστημιακή σχολή Καλών Τεχνών και ήταν αγαπημένος τόπος του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου…

Ο ποταμός Σακουλέβας

Φτάνοντας  στην πόλη της Φλώρινας,  ταχτοποιηθήκαμε στο κατάλυμά μας κι αμέσως μετά  κάναμε την πρώτη μας εξόρμηση, καθώς θα σουρούπωνε σχετικά γρήγορα. Στον  ποταμό της πόλης, τον Σακουλέβα, ο οποίος πηγάζοντας από το όρος Βερνούντας, διασχίζει τη νότια πλευρά της Φλώρινας δίπλα στον καταπράσινο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Γύρω τριγύρω του χτίστηκε η παλιά πόλη και οι στενοί της δρόμοι είναι γεμάτοι με νεοκλασικά σπίτια. Ανάμεσά τους και σπίτια από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Κάποια έχουν αναπαλαιωθεί, άλλα όχι, όμως όλα αποτελούν στολίδια της πόλης και  ιστορική αναδρομή και συχνά στεκόμασταν να τα περιεργαστούμε, κοιτώντας στο ανώφλι τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με την συνήθεια των τότε κατοίκων.    

Ο ποταμός είναι σημείο συνάντησης για τις νεανικές παρέες αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Και δίκαια. Πέρα από τη χαλάρωση που σου προσφέρει η θέα και ο ήχος του ποταμίσιου νερού καθώς κυλά, ο Δήμος της Φλώρινας και οι κάτοικοί του τον αγαπούν και το δείχνουν με τη φροντίδα τους!

Καλαίσθητα μπλε κάγκελα τον περιβάλλουν όπου πάνω τους κρέμονται γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια, ενώ στα εκατέρωθεν μικρά πεζοδρόμια του ποταμού έχουν φυτευτεί τριανταφυλλιές και άλλα λουλούδια που ορισμένα μύριζαν υπέροχα. Συχνά μας τραβούσε κάτι την προσοχή και τότε  περνούσαμε από τη μια μεριά πλευρά  στην άλλη, από τις  μικρές ξύλινες γέφυρες του…

Ακολουθώντας στη βόλτα μας τη ροή του ποταμού, βρεθήκαμε και στα συνεχόμενα  Cafe – Brunch, ανάμεσά τους και μεζεδοπωλεία, στη βόρεια όχθη του, όπου οι ντόπιοι και οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τον αγαπημένο τους  καφέ, να φάνε ένα σνακ, γεύμα ή δείπνο, ή και να πιουν ένα ποτό τις βραδινές ώρες…

Η Λαϊκή αγορά

Την επόμενη μέρα ξαναβρεθήκαμε για μια πρωινή βόλτα στον ποταμό κι έπειτα  περπατήσαμε στα ενδότερα της πόλης και στη λαϊκή αγορά της, όπου στο σκεπαστό της κτίριο υπάρχουν τα μανάβικα κι άλλων ειδών μαγαζιά. Ήταν η μέρα που οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής είχαν στήσει τους πάγκους τους, και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι χρώματα και μυρωδιές από τα εδώδιμα αγαθά.

Στα γύρω στενά εξάλλου υπάρχουν αρκετά καταστήματα όπου μπορείς να γευτείς ή να αγοράσεις τοπικά γλυκά, συσκευασμένα ντόπια προϊόντα και όσπρια από τους παραγωγούς.

Κάνοντας ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, ήπιαμε καφέ στο παραδοσιακό καφενέ του Νάσου που αποπνέει την αύρα μιας άλλης εποχής, με τον αχό από την αντικριστή λαϊκή αγορά να μας συνοδεύει στις κουβέντες μας. Στο ένα από τα δύο μικρά του δωμάτια, έχει φιλοτεχνήσει τους τοίχους ο διακεκριμένος ζωγράφος Μανώλης Πολυμέρης με θεματική ένα γυναικείο χαμάμ.  Στο σκούρο φόντο του έχει αποτυπώσει τη αποχαυνωτική θερμότητα ενός χαμάμ με αδρές κόκκινες πινελιές, όπου οι γυμνές γυναίκες, αλλού πιο ευδιάκριτες κι αλλού πρέπει να τις ανακαλύψεις, γίνονται ένα με «την κάπνα και τη φωτιά» του χαμάμ.

Έχοντας στις προθέσεις μας να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό μουσείο και την αρχαία Ελληνιστική πόλη, μας πληροφόρησαν ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί. Παρ’ όλα αυτά ανηφορίσαμε στον κατάφυτο λόφο της Φλώρινας, τον Άγιο Παντελεήμονα, ως την ελληνιστική πόλη, πηγαίνοντας έπειτα μέχρι την αρχή του μονοπατιού π’ οδηγεί στην κορφή του. Εκεί υψώνεται ένας πολύ μεγάλος Σταυρός και οι πεζοπόροι μπορούν να θαυμάσουν μια πανοραμική θέα του οροπεδίου, των κορφών του Βέρνου και της πόλης από ψηλά. Στην αρχή του μονοπατιού αναγράφεται σε μια πινακίδα, «Προσοχή, μεγάλη δραστηριότητα αρκούδας» κι αναλογιστήκαμε πάλι πως η Μακεδονική γη όπως και η Ηπειρώτικη, είναι επίσης οι τόποι της αρκούδας κι άλλων άγριων ζώων…

Αέροινο

Είχε μόλις νυχτώσει όταν βρεθήκαμε στη βορεινή πλευρά της Φλώρινας, σ’ ένα υπέροχα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται το Wine Bar με την επωνυμία Αέροινο. Ένα όνομα που σε ταξιδεύει στη φύση με τους αμπελώνες της. Στοιχεία του αέρα και της γης που τρέφουν τις ρίζες των αμπελιών, που δημιουργούν ποικιλίες σταφυλιών και με την τέχνη της οινοποιίας γίνονται έπειτα  κρασιά. Στην επωνυμία που δημιούργησε ο ιδιοκτήτης, καθρεφτίζεται η αγάπη του για τον Ελληνικό οίνο.

Στο Wine Bar του, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Φλώρινας  απολαμβάνουν τις ποικιλίες του Ελληνικού κρασιού από διάφορους τόπους της Ελλάδας, σ’ ένα επιμελημένο, στην κάθε του λεπτομέρεια, περιβάλλον. Στο νεοκλασικό κτίριο  έχει συνδυαστεί εξαίσια η αρχιτεκτονική κομψότητα του παρελθόντος με τη σύγχρονη αισθητική. Το καλοκαίρι, στη δροσιά της νύχτας και  στο φως των κεριών, μπορείς  να χαρείς με τη συντροφιά σου όμορφες βραδιές, πίνοντας κρασί στην αυλή. Το δε χειμώνα που κρατά αρκετά στη Φλώρινα, η κάθε παρέα θα ευχαριστηθεί το κρασί, στους εσωτερικούς χώρους του Wine Bar όπου η καλαισθησία επικρατεί πάλι παντού: Στους ζεστούς τόνους των χρωμάτων στους τοίχους και του ξύλου, στις διακοσμήσεις και τα φωτιστικά με το γλυκό φωτισμό.

Σε αυτό το πολύ όμορφο περιβάλλον, το Αέροινο προσφέρει στους θαμώνες του μια μεγάλη ποικιλία από τον Ελληνικό αμπελώνα. Περισσότερες από 150 ετικέτες κρασιών, πολλές επιλογές σε ποτήρι, με μπρουσκέτες, ποικιλία τυριών κι αλλαντικών να  συνοδεύουν τη γεύση του  κρασιού.

Στους χώρους του οργανώνονται, εξάλλου, κι εκδηλώσεις με  Event tasting – γευσιγνωσίας του οίνου-, όπως και οινογνωσίας, φιλοξενίας και γνωριμίας με επιλεγμένα κτήματα. Οι ημι- ισόγειοι, εξίσου καλαίσθητοι χώροι του, προσφέρονται επίσης για τις εκδηλώσεις του. Δίπλα από την κάβα των κρασιών, σε μια αίθουσα όπου η διακοσμητική πέτρα στους τοίχους εναρμονίζεται με το ξύλο των επίπλων, μ’ επιλεγμένες διακοσμήσεις κι αντικείμενα που σε παραπέμπουν όλα στον κόσμο του οίνου.

Ένα εξαιρετικό Wine Bar που αναδεικνύει τον Ελληνικό οίνο στην Φλώρινα, του οποίου η εκλεκτή ποιότητα των ποικιλιών του αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς…

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fresh Winter Stories 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!