Παναγιώτης Αρχοντής | Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Παναγιώτης Αρχοντής | Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Βρισκόμαστε στην Θάσο, τον τόπο όπου έζησε όλες τις παιδικές του αναμνήσεις ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Αρχοντής. Είναι χαρά μας να τον φιλοξενούμε στις σελίδες μας.

Πες μας Παναγιώτη που γεννήθηκες και πως ήταν τα πρώτα σου παιδικά χρόνια;

Γεννήθηκα στην Καρδίτσα όπου και μεγάλωσα αλλά η Θάσος ήταν το νησί όπου ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα στα Λιμενάρια από όπου έχω και την καταγωγή μου. Αγάπησα αυτόν τον τόπο από την πρώτη μέρα που ήρθα. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι και αναπολώ τις ημέρες που τελείωνε το σχολείο και ξεκινούσαμε το ταξίδι για το νησί για να περάσουμε όμορφα και ανέμελα τις καλοκαιρινές ημέρες. Κάθε χρόνο προσμέναμε αυτές τις ημέρες.

Μετά την Καρδίτσα, πέρασα στο πανεπιστήμιο, γύρισα όλη σχεδόν την Ελλάδα λόγω της δουλειάς μου αλλά η Θάσος ήταν πάντα στο οικογενειακό πρόγραμμα κάθε καλοκαίρι που ερχόταν. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα μέσα μου να ασχοληθώ με τα κοινά.

Έχει σχέση η Θάσος των παιδικών σου χρόνων με την Θάσο σήμερα;

Σχεδόν καμία, αλλά αυτό που σου λέω έχει και διττή έννοια, καθώς μπορεί να χάθηκε η απλότητα και η ανεμελιά εκείνης της εποχής αλλά ταυτόχρονα ο κάθε τόπος πρέπει να αναπτύσσεται και να προοδεύει όπως και η κοινωνία του. Εγώ θεωρώ πως το νησί “τρέχει” με τους ρυθμούς που επιβάλλει η ίδια η τουριστική περίοδος, σίγουρα έχει ακόμα πολλές προοπτικές αλλά βλέπω πως προχωράει κάνοντας συνεχώς βήματα προς τα εμπρός. Για να κλείσω όμως θα σου πω, πως οι βασικές εικόνες των αναμνήσεων μου υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Μέσα από την δουλειά σου γύρισες όλη την Ελλάδα και μετά βρέθηκες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μία όμορφη πόλη όπως είναι το Στρασβούργο στα σύνορα Γαλλίας - Γερμανίας όπου και παρέμεινες για αρκετά χρόνια. Πως πήρες την απόφαση να μείνεις εκεί;

Είχα γυρίσει όντως με την εργασία μου αρκετά μέρη της Ελλάδος. Ήμουν αξιωματικός στον στρατό και η τελευταία μετάθεση μου με είχε πάει και στο Στρασβούργο σε ένα από τα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Είναι ένα μέρος σαν παραμύθι δημιουργημένο βέβαια με τα δυτικά πρότυπα. Εκεί λοιπόν συμπληρώθηκαν τα χρόνια που θα μπορούσα να αποστρατευθώ και επειδή στην χώρα μου υπήρχε έντονη οικονομική κρίση, δημιουργήθηκε η ιδέα στο μυαλό της συζύγου μου της ανάπτυξης ενός ελληνικού bistro που δεν υπήρχε στην πόλη, με σκοπό την επιστροφή μας στην Ελλάδα μετά από μερικά χρόνια γιατί σαν την Ελλάδα δεν έχει. Το bistro που  ανοίξαμε αγαπήθηκε πάρα πολύ από την κοινωνία στο Στρασβούργο και έτσι σιγά – σιγά μπήκαμε και στο κομμάτι του τουρισμού γιατί πέρασαν από το χώρο μας αξιωματούχοι, πολιτικοί από το συμβούλιο της Ευρώπης,  από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς βέβαια και όλη η κοινωνία της πόλης. Ακόμα και σήμερα η οικογένεια μου βρίσκεται εκεί όπως και τα παιδιά μου καθώς είχαν ενταχθεί στο σύστημα παιδείας και συνεχίζουν έως και τώρα.

Πως λοιπόν και βρίσκεσαι στην Ελλάδα σήμερα;

Το σαράκι της επιστροφής εμένα μάλλον με έπιασε πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη οικογένεια μου, ήρθε και αυτή η τιμητική πρόταση από τον νέο περιφερειάρχη μας τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Είχα στο μυαλό μου αυτή την ενασχόληση αλλά για αρχή στον πρώτο βαθμό όπως είναι ο δήμος και αυτό όταν θα μπορούσα να επιστρέψω. Χρονικά ο πρώτος λόγος που επέστρεψα ήταν η πρόταση να γίνω διευθυντής στον εκδοτικό οίκο “Διάνοια” που έχω εκδόσει τα τρία μυθιστορήματα μου. Μετά ήρθε η πρόταση για την περιφέρεια μας και δεν γινόταν να μην την αποδεχτώ.

Σήμερα μετά από απόφαση του ίδιου του κ. Περιφερειάρχη έχω πλέον αρμοδιότητα σαν αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Ήταν μία κίνηση τιμητική και ως προς εμένα, προς τους πολίτες του νησιού που τον στήριξαν, αλλά και το ίδιο το νησί που αποτελεί την ναυαρχίδα του Τουρισμού της Περιφέρειας.

Φτάσαμε στο σημείο να μιλήσουμε για τον τουρισμό. Για όσους δεν το γνωρίζουν η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, γειτονεύει με δύο χώρες και έχει 5 πρωτεύουσες σε σχετικά κοντινή απόσταση. Η πρώτη ερώτηση είναι ποια είναι τα περιθώρια που υπάρχουν ως προς την ανάπτυξη του τουρισμού.

Είναι μία συζήτηση μονάχα αυτή η ερώτηση σου… Έχουμε καταφέρει αυτούς τους 5 μήνες που βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις να μιλήσουμε με όλους τους βασικούς παράγοντες του τουρισμού (ενώσεις ξενοδόχων, επιμελητήρια) και έχουμε προγραμματισμό μέχρι τις 9 Ιουνίου να έχουμε διαβουλεύσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες μας. Εμείς τρέχουμε και θα τρέξουμε τον τουρισμό από την πρώτη ημέρα στην πενταετή θητεία μας και όχι στο τέλος για ψηφοθηρικούς λόγους και αυτό είναι το μοναδικό πολιτικό σχόλιο που κάνω στην συζήτηση μας.

Είναι μεγάλη συζήτηση το ποια είναι τα περιθώρια του τουρισμού για την Θάσο, την Σαμοθράκη, για όλο το παραλιακό ηπειρωτικό μας μέτωπο μα και για τους ορεινούς μας όγκους. Όλες είναι περιοχές που έχουν έντονη παρουσία ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που μπορεί να αναπτυχθεί θεματικός τουρισμός.

Για μένα λοιπόν η έννοια του τουρισμού είναι σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταπλάθεται συνεχώς και δεν έχει τελικά όρια. Αν βάλουμε όρια, θα χάσουμε τον στόχο μας. Και αλήθεια ποιος είναι ο στόχος μας; Είναι να δημιουργηθούν υποδομές, να ανοιχθεί σε χρονικό πλαίσιο η τουριστική σεζόν, να φέρουμε στην περιοχή low budget αεροπορικές εταιρείες! Είναι πολλά τα σημεία που στοχεύουμε για την διαρκή ανάπτυξη μας. Οι προοπτικές είναι άπειρες και πάντα ο τουρισμός γεννάει κάτι νέο.

Εμείς λοιπόν πρέπει να ισχυροποιήσουμε, μεγαλώσουμε και γιγαντώσουμε τον βασικό μας πυλώνα που είναι ο ήλιος και η θάλασσά μας και δίπλα του να χτίσουμε πυλώνες ειδικού και θεματικού τουρισμού.

Όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό είτε τώρα λόγω της θέσης σου, είτε και παλαιότερα και συναντάς κόσμο που δεν έχει σχέση με την περιοχή μας, μα και ούτε πιθανώς να την έχει ακούσει τι θα του έλεγες ώστε να τον προσκαλέσεις - προκαλέσεις να την επισκεφθεί;

Είναι ευλογία να έχουμε μία περιοχή τόσο μεγάλη σε έκταση που έχει απίστευτες ομορφιές σε κάθε γωνιά της και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και για τον πιο δύσκολο και απαιτητικό επισκέπτη. Αν μιλήσουμε για την αρχαία κληρονομιά δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Αν μιλήσουμε για τα μοναστήρια μας, τις παραλίες, τις πόλεις και την φύση που διαθέτουμε επίσης δεν θα σταματήσουμε ποτέ.

Ακόμα και αυτό που ακούγεται από πολλούς και σου φέρνω ως παράδειγμα είναι πως η Σαμοθράκη δεν επιζητά τον τουρισμό όπως η Θάσος… μα ίσως και αυτό να είναι ένα στοιχείο από το μεγαλείο και την αύρα του νησιού. Θα τον προσκαλούσα λοιπόν για να ζήσει στιγμές γαλήνης, ξεκούρασης, διασκέδασης, γεύσης, περιπέτειας, αλλά και να γνωρίσει ανθρώπους με χαμόγελο που σίγουρα θα τον εκπλήξουν ευχάριστα.

Ζούμε σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή χτυπά και τον τουρισμό. Πέρυσι στον Έβρο είχαμε την μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης. Υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτή την περιοχή;

Θα βάλουμε όλη μας την δύναμη για την ανάπτυξη του Έβρου. Και όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε κάθε τομέα ανάπτυξης. Ο Έβρος και προσωπικά είναι ένας τόπος που είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου γιατί έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια εκεί και μπορώ να σου πω πως είναι ένας τόπος μαγικός. Πρέπει να αναπτύξουμε και την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων γιατί έχουμε μία θλιβερή πραγματικότητα, να είμαστε τρίτοι από το τέλος ως προς τον δείκτη απορρόφησης. Αυτό θα το αλλάξουμε με πολύ δουλειά. Βέβαια θα προτρέψω όλους τους επισκέπτες της περιφέρειας μας να επισκεφθούν τον Έβρο καθώς η παραλιακή ζώνη αλλά και η περιοχή από το Σουφλί και βορειότερα δεν έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Με τις αεροπορικές αφίξεις τι κινήσεις γίνονται;

Ήδη είμαστε σε επαφές για την ανάπτυξη των δρομολογίων από low budget εταιρείες στα αεροδρόμιά μας. Εδώ να πούμε πως ήδη από το 2025 θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην αεροπορική κίνηση καθώς έχουν κλείσει οι συμφωνίες και σύντομα θα ανακοινωθούν. Και τα πακέτα αυτά θα περιλαμβάνουν όλη την έκταση της περιφέρειας καθώς ο κόσμος που θα έρχεται θα διανέμεται παντού.

Ανέφερες πιο πριν την λέξη γαστρονομία. Στην περιοχή μας έχουμε εκλεκτά κρασιά, μοναδικά προϊόντα κρέατος, ιδιαίτερης νοστιμιάς γλυκά και πλούσια αλιεία. Πόση γαστρονομία χωράει ο τουρισμός μέσα του;

Αν στοχεύσεις σε λαούς όπως εμείς που η γαστρονομία αποτελεί μέρος της συνολικής κουλτούρας του τόπου, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στα χώρα μας χωράει πολύ γαστρονομία ο τουρισμός μέσα του. Πέρα από τα Βαλκάνια που στηρίζουν την περιοχή μας υπάρχει πολύς κόσμος στην δυτική Ευρώπη που αναζητά τις γαστρονομικές μας επιλογές. Θα αναφέρω και ένα γεγονός πρόσφατο, είμασταν στις Βρυξέλλες οι δύο περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή το 2023, η Θεσσαλία και εμείς. Εγώ ως γεννημένος στην Θεσσαλία παρατήρησα τους εκλεκτούς μεζέδες που παράγονται εκεί αλλά βασιλιάς της εκδήλωσης αναδείχθηκε με μεγάλη διαφορά ο καβουρμάς! Δεν υπήρχε άνθρωπος που να τον δοκίμασε και να μην ενθουσιάστηκε. Πέρα όμως από τον καβουρμά είδα και δοκίμασα και εγώ γεύσεις από την περιοχή μας που με εντυπωσίασαν και με γέμισαν ιδέες, καθώς έχουμε μοναδικά οινοποιεία.

Στην περιοχή της Δράμας που ονομάζεται Δραμοινογνωσία και γίνεται κάθε Μάιο που όποιος έχει πάει θέλει να ξαναπάει την επόμενη χρονιά. Για αυτό και εμείς σε κάθε εκδήλωση της περιφέρειας εκτός συνόρων προσπαθούμε να διαφημίζουμε τόσο αυτό το δρώμενο, όσο και την μοναδική ταυτότητα προέλευσης των τοπικών μας προϊόντων.

Πες μας λίγα λόγια για την δική σου βασική ιδέα ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας

Αυτή την στιγμή δημιουργούμε μία λίστα που θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Αυτή η λίστα θα περιέχει τουριστικές διαδρομές και για τις 4 εποχές και για όλη την περιφέρεια και θα περιλαμβάνει όλα τα είδη του τουρισμού, ορειβατικό, αθλητικό, καταδυτικό, θαλάσσιο, προσκυνηματικό, εκπαιδευτικό, στρατιωτικό και όλα τα είδη του θεματικού τουρισμού καθώς και την κλασική μορφή τουρισμού και όλα αυτά με τις υποδομές τους όπου υπάρχουν. Πέρα από την ανάπτυξη που θα κάνουμε για τα σημεία που θα περιλαμβάνονται η λίστα θα αποσταλεί και στην υφυπουργό τουρισμού την κ. Ράπτη προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει το Υπουργείο.

Αυτή τη λίστα θα την ονομάσουμε 365 τουριστικές διαδρομές μιας που θα περιλαμβάνονται όπως σου ανέφερα σημεία για επίσκεψη καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Όλες αυτές οι διαδρομές θέλουμε να έχουν τις σωστές υποδομές, ώστε να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν στην Περιφέρειά μας και τις 365 μέρες του χρόνου.

Μιας που μιλήσαμε για ειδικό τουρισμό πρόσφατα παρακολούθησα το μεγάλο yachting event του Ναυπλίου…

Μου έδωσες την καλύτερη αφορμή για να σου αναφέρω πως και στο Φανάρι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το πρώτο boat show του Βορείου Αιγαίου (Απρίλιο 2024) και όπως κάθε αξιέπαινη προσπάθεια η περιφέρεια στάθηκε κοντά στους διοργανωτές. Ήταν ένα εκπληκτικό event και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση του. Αυτό το event πλέον έχει μπει στο καλεντάρι μας και θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με ακόμα πιο πολλές δράσεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Κείμενο – φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Fresh Summer Stories 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!