Αναστασία Νικολάου, από την Ποιμαντική του ΑΠΘ στην καταπράσινη Σιγκαπούρη

Αναστασία Νικολάου, από την Ποιμαντική του ΑΠΘ στην καταπράσινη Σιγκαπούρη

Η Αναστασία παρόλο την μικρή της ηλικία έχει εργαστεί στην Θεσσαλονίκη σε ιατρικό ινστιτούτο ως personal assistant/executive secretary και ακόλουθα στο gymnasium fitness network. Η συνέχεια της είναι άκρως εντυπωσιακή καθώς ο επόμενος σταθμός ήταν η αραβική χερσόνησος και συγκεκριμένα το Ομάν – W Hotel όπου ξεκίνησε ως επόπτης ναυαγοσώστρια -ναι έχει σπουδάσει και αυτό το αντικείμενο- και απέκτησε νέες εμπειρίες ως ασκούμενη στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η κατάληξή της ήταν το γνωστό σε όλους μας Ντουμπάι όπου στο Delta Hotels by Marriott ως στέλεχος ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού. Η εργατικότητά της την έκανε να αναδειχθεί πολύ γρήγορα στην θέση του βοηθού διευθυντή στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria στον ίδιο τομέα. Πλέον τους τελευταίους μήνες έχει μετοικήσει στην Σιγκαπούρη όπου κυνηγάει το όνειρό της για τη δημιουργία της δικής της εταιρείας ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, συνεργαζόμενη με εταιρείες βοηθώντας τους να χτίσουν ένα καλύτερο και πιο σωστά δομημένο εργασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να βελτιώσουν την απόδοση και το well being (ευημερία) του ανθρωπίνου δυναμικού τους αλλά και να πετύχουν τους στόχους τους.

Της Αναστασίας, είναι σίγουρο πως τα όνειρα έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα, όπως είναι επίσης σίγουρο πως το μέλλον της ανήκει. Είναι μεγάλη μας χαρά που την φιλοξενούμε στις σελίδες μας για να την γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την δουλειά της αλλά και τα όνειρά της.

Σπούδασες στην Θεσσαλονίκη Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία. Πώς αξιοποίησες το κοινωνιολογικό κομμάτι των σπουδών στη δουλειά σου. Με το πρώτο άκουσμα, η Θεολογία με το HR φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας κάποιος τον τίτλο σπουδών μου στην Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ίσως αναρωτηθεί ποια είναι η σχετικότητα με την εργασία μου! Το κοινωνιολογικό και ανθρωπιστικό κομμάτι όμως των σπουδών μου είναι αρκετά συναφές με τον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού ή αλλιώς Human Resources. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των σπουδών μου, οι οποίες ήταν ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καλλιέργησα μία ευρεία αντίληψη και γνώση επάνω στη γενική συμπεριφορά του ανθρώπου αλλά και ως προς την προσέγγιση της συμπεριφοράς αυτής. Επιπλέον, η ευρεία ακαδημαϊκή εκπαίδευση την οποία προσφέρουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες, προτρέπει τη δημιουργική σκέψη καθώς και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των σπουδαστών, κάτι που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές που θα συναντήσουν στην καριέρα τους, σε οποιονδήποτε τομέα ασχοληθούν επαγγελματικά.

Γνώριζες από εκείνη την περίοδο πως ήταν πιθανό να ζήσεις στο εξωτερικό; Ήταν κάτι που ήθελες να συμβεί;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι πολύ open-minded όσων αφορά αυτό το θέμα οπότε η σκέψη του να ζήσω και να εργαστώ στο εξωτερικό υπήρχε μέσα μου από πολύ νωρίς, πριν ακόμα μπω στο πανεπιστήμιο. Οι γονείς μου, οι οποίοι έζησαν και εργάστηκαν επίσης πολλά χρόνια στο εξωτερικό στην τουριστική βιομηχανία, παρότρυναν από αρκετά μικρή ηλικία και εμένα και τον αδερφό μου να φύγουμε στο εξωτερικό για εργασία. Ήταν κάτι που με ενθουσίαζε και πάντα ήθελα να δοκιμάσω. Γενικά αισθανόμουν ότι η Ελλάδα και δυστυχώς η δυσμενής κατάσταση στον εργασιακό τομέα σε συνδυασμό με την κρίση των τελευταίων ετών, δεν με κάλυπτε και ένιωθα ότι δεν μου άξιζε, πίστευα ότι για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου έπρεπε να πάω στο εξωτερικό.

Πως είναι να εργάζεσαι τόσο μακριά από την πατρίδα σου; Στην αρχή βρέθηκες στην αραβική χερσόνησο (Ομάν, Ντουμπάι) και τώρα στην Σιγκαπούρη. Ήταν εύκολη η προσαρμογή σου;

Όποιος πει ότι όλα είναι ρόδινα στο εξωτερικό από την πρώτη μέρα δεν είναι ειλικρινής! Βέβαια, οφείλω να πω, πως παρά το γεγονός ότι η πρώτη μου εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό ήταν σε μία αρκετά μικρή Αραβική χώρα, το Ομάν, η προσαρμογή δεν ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ήμουν σε ένα πολύ διεθνές εργασιακό περιβάλλον, στην μεγαλύτερη εταιρεία ξενοδοχείων παγκοσμίως (Marriott International), με συναδέλφους στην ίδια κατάσταση με εμένα, κάτι που μας έφερνε όλους κοντά, μας ένωνε σε μία παρέα και έκανε την προσαρμογή μου πολύ πιο εύκολη. Φυσικά, αισθανόμουν homesick κάποιες φορές αλλά με παρηγορούσε το καλό εργασιακό κλίμα, οι δυνατότητες ανέλιξης που αντιλαμβανόμουν ότι είχα πλέον και βέβαια το ότι βρισκόμουν 4 ώρες μόνο μακριά από την οικογένειά μου με το αεροπλάνο. Στο Ντουμπάι ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, είναι μία πολύ πιο κοντά στη δύση πόλη, σε σημείο που δεν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στη Μέση Ανατολή και επιπλέον ήμουν πιο έμπειρη εργασιακά οπότε πήγα με πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η Σιγκαπούρη είναι κάτι διαφορετικό, η Ασία θα έλεγα γενικότερα. Το working model, είναι πιο απαιτητικό και η αγορά εργασίας επίσης, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μία απίστευτη εμπειρία η οποία προσφέρει καταπληκτικές δυνατότητες, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν θα είχα τολμήσει καν να φανταστώ. Φυσικά απαιτείται σκληρή δουλειά και αφοσίωση αλλά οι επαγγελματικές ευκαιρίες που σου παρέχονται – και σε πολύ λογικό χρονικό διάστημα – είναι εξαιρετικές. Επίσης, το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που πάντα αγαπούσα, το ότι δούλευα με συνεργάτες οι οποίοι πίστευαν σε εμένα, μου έδειχναν εμπιστοσύνη και αναγνώριζαν τη δουλειά μου ήταν τρομερή κινητήριος δύναμη για εμένα και με βοήθησε να ξεπερνάω τις όποιες δυσκολίες πιο εύκολα.

Ανθρώπινο Δυναμικό, πες μας με την δική σου οπτική τι σημαίνουν αυτές οι δυο λέξεις; Ποιες είναι οι δυσκολίες, ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιο είναι το μέλλον σε αυτόν τον τομέα;

Το σύνολο του Ανθρώπινου Δυναμικού για εμένα είναι ο πυλώνας της κάθε επιχείρησης και η συνταγή της επιτυχίας της! Κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου, χωρίς ένα υγειές και χαρούμενο -αν μπορώ να το πω έτσι- ανθρώπινο δυναμικό, η επιχείρηση θα ζημιώνεται και δεν θα υπάρχει ευημερία ούτε και σωστή επίτευξη στόχων. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι να κατανοήσουν οι εργοδότες το πόσο σημαντικό είναι να είναι έχουν ένα υγιές περιβάλλον εργασίας και να μάθουν να βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων τους στο ίδιο επίπεδο με τις ανάγκες τις επιχείρησης. Οι στόχοι της κάθε επιχείρησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την απόδοση των εργαζομένων της και οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι αν ένας εργαζόμενος δεν είναι ευχαριστημένος με το εργασιακό του περιβάλλον –είτε γιατί αισθάνεται ότι δεν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές του, είτε γιατί βλέπει ότι η επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται για την ανέλιξή του αλλά μόνο για τα αποτελέσματα που θα φέρει ως προς το συμφέρον της κλπ.- δεν θα έχει κίνητρο για να αποδώσει ως προς το συμφέρον του εργοδότη του και της επιχείρησής του. Αυτό πιστεύω είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, εμείς, σαν HR Associates, υπάρχουμε σε μία επιχείρηση για το ευ ζην των εργαζομένων της. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τους εργοδότες να δουν τη σημασία ενός ικανοποιημένου ανθρώπινου δυναμικού και να διώξουν από επάνω τους την «παλιακή» νοοτροπία ότι ο εργαζόμενος υφίσταται μόνο ως ένα απλό ζευγάρι χέρια που έχει προσληφθεί, κάνει κάποιες εργασίες και δεν έχει δικαίωμα να έχει απαιτήσεις για ένα πιο αποδοτικό, δίκαιο και πρόσχαρο εργασιακό περιβάλλον ή βλέψεις για προσωπική ανέλιξη.

Για καλή μας τύχη, η νέα γενιά –ή αλλιώς Gen Z όπως την αποκαλούμε- έχει χαράξει έναν νέο δρόμο, έχοντας απαιτήσεις σαν εργαζόμενος και ζητώντας λειτουργικά εργασιακά περιβάλλοντα, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης και αναγνώριση. Εταιρείες όπως η Google για παράδειγμα, υπήρξαν καινοτόμοι στα σύγχρονα επαγγελματικά περιβάλλοντα, λανσάροντας γραφεία με sleeping pods, smoothie bars και άλλες πρωτοποριακές ιδέες που δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και επικεντρώνονται στο ευ ζην των εργαζομένων. Έχοντας πει τα παραπάνω, θεωρώ λοιπόν, ότι το τμήμα του Ανθρωπίνου Δυναμικού, είναι κύριο συστατικό σε μία επιχείρηση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της.

Θα προέτρεπες τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξες εσύ; Τι θα αποκομίσουν αλλά και τι δυσκολίες ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν;

Θεωρώ ότι για τους ειδικούς στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, η προσφυγή για εργασία στο εξωτερικό, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι μονόδρομος.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουμε οργανωμένα τμήματα προσωπικού στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, κάτι που καθιστά την εύρεση εργασίας αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων δύσκολη. Επίσης, ο τομέας της τουριστικής βιομηχανίας προσφέρει πολλές ευκαιρίες εργασίας αλλά και εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Επιπλέον, το να δουλεύεις σε ένα τόσο πολυμορφικό, διεθνές και ανοιχτό σε όλους περιβάλλον είναι πραγματικά eye-opening (αφυπνιστικό) και θα βοηθήσει τον καθένα να αποκτήσει ικανότητες διαχείρισης συμπεριφορών και καταστάσεων σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας είναι πολύ απαιτητική και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά να παραμείνουμε competitive (ανταγωνιστικοί) και να ενημερωνόμαστε συνεχώς.

Αυτή την στιγμή βρίσκεσαι στην Άπω Ανατολή. Ποια είναι η καθημερινότητά σου και πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Η Ασία είναι μία μοναδική εμπειρία για κάποιον που προέρχεται από την Ευρώπη! Η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική και προσωπικά χρειάστηκα περισσότερο χρόνο να προσαρμοστώ από ότι στη Μέση Ανατολή που είναι πιο κοντά στα μεσογειακά δεδομένα της κουλτούρας ας πούμε. Παρόλα αυτά, η Σιγκαπούρη είναι η πιο ήπια είσοδος στην Ασία θα μπορούσα να πω! Είναι μία εκπληκτικά οργανωμένη σε όλους τους τομείς χώρα, με απίστευτη ασφάλεια και πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι μία πανέμορφη καταπράσινη χώρα, για αυτό άλλωστε έχει και το ψευδώνυμο «The City In A Garden», προσφέροντας στους κατοίκους της πλήθος δραστηριοτήτων.

Προσωπικά, μετά τη δουλειά φροντίζω να γυμνάζομαι είτε στο γυμναστήριο, είτε πηγαίνοντας για τρέξιμο σε έναν από τους υπέροχους κήπους της πόλης. Το φυσικό περιβάλλον της Σιγκαπούρης είναι επίσης πολύ καλό για εξωτερικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, πικ νικ στα πάρκα, ορειβασία αλλά και κολύμπι ή beach volley στην παραλία!

Μοιράσου μαζί μας ένα μεγάλο όνειρό σου… ακόμα είσαι πολύ νέα και είναι σίγουρο πως θα έχεις αρκετά όνειρα να πραγματοποιήσεις.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να γίνω σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης προσωπικού για εταιρείες! Να δουλεύω δηλαδή αυτόνομα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας και να βοηθάω επιχειρήσεις να καλυτερεύουν και να εξελίσσουν το εργασιακό τους περιβάλλον έτσι ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση.

Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνω ένα επαγγελματικό δίπλωμα στο Performance Management, το οποίο με βοήθησε να αναπτύξω τις γνώσεις μου επάνω στην εκπαίδευση υπαλλήλων και εργοδοτών, και στην βελτίωση της απόδοσης αυτών, για την επίτευξη ενός ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την επιτυχία των στόχων της επιχείρησης.

Θα θέλαμε να μας πεις πως αντιμετωπίζεις μία δύσκολη κατάσταση. Όπως παραδείγματος χάρη να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο ισάξιους ανθρώπους στο να δουλέψουν στο ξενοδοχείο. Όπως το να έχεις δύο πολύ δυνατές επαγγελματικές προτάσεις. Ποια είναι τα κριτήρια της τελικής επιλογής σου;

Και στις δύο περιπτώσεις θα ακούσω το ένστικτό μου! «Trust my gut!» που λέμε!

Πιστεύω ότι πολλές φορές το ένστικτό μας, με τη συνδρομή της εμπειρίας μας, μας δείχνει τη σωστότερη επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ παρόμοιες επιλογές.

Για να το κάνω όμως πιο συγκεκριμένο, στην περίπτωση δύο ισάξιων υποψηφίων (σχεδόν ίδιας εργασιακής εμπειρίας, σπουδών, κλπ.) θα κάνω ερωτήσεις σχετικά με το πως θα αντιμετώπιζαν διάφορες καταστάσεις στο εργασιακό τους περιβάλλον (case interview and behavioral questions) και θα κρίνω με βάση την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων (problem solving), της επικοινωνιακές τους δεξιότητες, αντίληψη και λήψη αποφάσεων. Είναι πάντα δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο ισάξιους υποψηφίους και πάντα υπάρχει το ρίσκο της λιγότερο ορθής επιλογής, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία μιας συνεργασίας. Ωστόσο, είναι καλό να κρατάμε αρχείο από υποψηφίους που μας έκαναν καλή εντύπωση για μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας, το λεγόμενο Talent Pool!

Όσον αφορά τη δική μου επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές επαγγελματικές προτάσεις, θα κοιτάξω ποιος ρόλος είναι πιο κοντά στους δικούς μου στόχους και τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες. Επιπλέον, αν η εργασιακή νοοτροπία της εταιρείας αλλά και του εργοδότη είναι συμβατή και σε συμφωνία με τη δική μου νοοτροπία και προσδοκίες. Κατόπιν, θα αξιολογήσω την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής που προσφέρει η κάθε θέση και εταιρεία όπως και τη χημεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Θα λάβω υπόψιν μου όλα τα παραπάνω πριν την οριστική απόφασή μου και θα διεξάγω μία έρευνα σε φίλους, γνωστούς και συναδέλφους που ίσως είχαν εργαστεί σε κάποια από τις εταιρείες ή συνεργαστεί με τον υποψήφιο εργοδότη, έτσι ώστε να πάρω μία γνώμη (feedback) και από αυτούς.

Βασικά δεν είναι ερώτηση αλλά επειδή το 2024 σε λίγο καιρό θα είναι μαζί μας θα θέλαμε να μας δώσεις τις ευχές σου.

Εύχομαι υγεία και καλή τύχη σε όλους για το νέο έτος, με πολλές επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες!

Τέλος, αν μπορώ να βοηθήσω κάποιον/α για τη σταδιοδρομία του/της, να λύσω απορίες, βρείτε με στο Linked In, στείλτε μου μήνυμα και με χαρά θα έρθω σε επικοινωνία μαζί σας!

Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου, ευχόμαστε να είσαι πάντα γερή και πάντα να πραγματοποιείς τα όνειρά σου.

Φωτογραφίες: Αρχείο Αναστασίας Νικολάου

Συνέντευξη στον Ηλία Κοτσιρέα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fresh Winter Stories 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!