Caroline De Souza: “Τα εικαστικά είναι σαν το καλό κρασί, όσο παλιώνει τόσο μεγαλύτερη αξία παίρνει”

Caroline De Souza | "Τα εικαστικά είναι σαν το καλό κρασί, όσο παλιώνει τόσο μεγαλύτερη αξία παίρνει"

H Caroline de Souza κατάγεται από την Βραζιλία. Τελείωσε στο Μιλάνο της Ιταλίας fashion illustrator και designes και μετά από τις σπουδές της μετακόμισε στην Ελλάδα. 

Ως fashion designer συνεργάστηκε με πολλές εταιρείες στον χώρο της μόδας ενώ δημιούργησε και την δική της κολεξιόν που παρουσιάστηκε στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας. Η μόδα όμως δεν της έφτανε καθώς ζωγραφίζει από την ηλικία των 15 ετών! Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μαθήματα με τον καταξιωμένο εικαστικό Άγγελο Παναγιώτου όπου έγινε και ο μέντορας της. Η Caroline πάντα αναζητά νέα υλικά για να συνθέσει μοναδικές δημιουργίες όπως τα ακρυλικά, οι ρητίνες, τα κρύσταλλα, ακόμα και η φωτογραφία. Ως λάτρης των ταξιδιών, κάθε νέα χώρα που επισκέπτετε γίνεται ένας τρόπος μάθησης, και αποτελεί μέρος καλλιτεχνικών ανησυχιών της. 

Η Caroline έχει συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos στην Μύκονο, ενώ το 2020 δημιούργησε και την πρώτη γλυπτική συλλογή της

Caroline De Souza Sculpture

Ας ξεκινήσουμε Καρολίνα με κάτι που μου προκάλεσε εντύπωση διαβάζοντας το βιογραφικό σου. Από την Βραζιλία βρέθηκες στο Μιλάνο και τις σπουδές σου σε αυτή την πόλη, και μετά ήρθες στην Ελλάδα και ασχολήθηκες με την μόδα. Αναδείχθηκες γρήγορα στον σχεδιασμό ρούχων υψηλής ραπτικής και μετά από κάποιο διάστημα μεταπήδησες στα εικαστικά. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;

Θα σου πω καατάρχάς πως εγώ ζωγραφίζω από 15 ετών. Πάντα είχα μία υπέροχη σχέση με τον καμβά και τα πινέλα αλλά δεν είχα την υποστήριξη των γονιών μου για να γίνω εικαστικός στην Βραζιλία, δεν πίστευαν πως θα είχα επαγγελματική επιτυχία ακολουθώντας πορεία στα μονοπάτια της τέχνης.

Για αυτό και όταν πήγα στο Μιλάνο έκανα πάλι σχέδιο αλλά στον χώρο της μόδας. Σπούδασα fashion illustrator και fashion designer. Ακολούθησα το όνειρο μου που είχα από παιδί και δεν ήταν άλλο από τον να ασχολειθώ με τον κόσμο της μόδας.

Τελειώνοντας τις σπουδές μου και ερχόμενη στην Ελλάδα, δούλεψα σε μεγάλες εταιρείες της μόδας και κατόρθωσα να δημιουργήσω και την δική μου εταιρεία, το δικό μου ατελιέ που με έφερε στην ευτυχή θέση να πραγματοποιήσω ακόμα ένα όνειρό μου που ήταν το να συμμετέχω στο fashion week της Αθήνας. 

Με την εκπλήρωση αυτού το ονείρου ένιωσα όμως πως ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δημιουργίας… Την περίοδο εκείνη ήμουν έγκυος  στο δεύτερο παιδί, τον Κωνσταντίνο μου  και ήθελα να τον μεγαλώσω εγώ, κάτι που μου είχε λείψει πολύ καθώς στην μεγάλη μου κόρη , δεν είχα καθόλου χρόνο για να της δώσω αυτά που ήθελα, δεν την χάρηκα όσο θα ήθελα όταν ήταν μωρό.

Έτσι λίγο πριν γεννήσω πήρα την απόφαση και τα έκλεισα όλα για να αφιερωθώ στο παιδί για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Τον ελεύθερο χρόνο που είχα στο σπίτι, ένα χώρο τον διαμόρφωσα σε στούντιο και άρχισα να τον εκμεταλλεύομαι δημιουργώντας ζωγραφικά έργα. Έργα τέχνης που άρεσαν στον κόσμο και έτσι πήρα την απόφαση να προχωρήσω σε αυτό το εικαστικό μονοπάτι.

Έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά και με την μόδα και με τα εικαστικά. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά τους για εσένα.

Η μόδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς . Φαντάσου πως πρέπει να δημιουργηθούν δύο κολεξιόν κάθε χρόνο και ίσως εντελώς διαφορετικού δημιουργικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα να μετέχουν σε αυτό μια ομάδα ανθρώπων μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης , σε αντίθεση με τα εικαστικά που θα τα τολμούσα να τα παρομοιάσω ως  το καλό κρασί που όσο παλιώνει τόσο πιο μεγάλη αξία παίρνει και επιπλέον από την σύλληψη της ιδέας  μέχρι την δημιουργία μετέχω αποκλειστικά και μόνο εγώ .

Αλλά για να μην το υποβαθμίζω , η δυνατότητα να ερμηνεύεις τα όσα αισθανόμαστε και να μπορείς να τα αποτυπώνεις σε ένα καμβά η γλυπτό προϋποθέτει μεγάλη ψυχική ισορροπία  και επιμονή. 

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ανέφερες πριν “πως ένιωσες ότι έκλεισε ένας κύκλος δημιουργίας”

Ναι, ακριβώς αυτό… μπορώ να σου πω έχω πολλές προτάσεις για να γυρίσω στον κόσμο της μόδας αλλά δεν θέλω προς το παρόν να αποσυντονιστώ από τον στόχο μου.

Με την καταγωγή σου να είναι από την Βραζιλία μία χώρα που όλοι οι Έλληνες αγαπάμε και την θεωρούμε σαν παράδεισο πάνω στην γη, με σπουδές στην Ιταλία όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης. Πώς αποφάσισες και πότε να έρθεις και να μείνεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως η Ελλάδα και η Βραζιλία έχουν πολλά κοινά.. Όταν λοιπόν έφτασα ένιωθα μέσα μου σαν να βρίσκομαι στην Βραζιλία. Η έντονη κουλτούρα, οι γεύσεις, οι άνθρωποι, ο καιρός, όλα είναι παρόμοια. 

Εγώ την αγαπώ την ζέστη, τον ήλιο, το φως… Το στούντιο μου είναι γεμάτο παράθυρα ώστε να αφήνει τον ήλιο, να αφήνει το φως να διαχέεται στο χώρο. Είμαι τόσο πολύ της ζέστης που φαντάσου πως το χειμώνα δεν δουλεύω τόσο όσο το καλοκαίρι.

Carolina De Souza Portait

Πώς είναι να βρίσκεσαι σε δημιουργική φάση; είναι απομόνωση; είναι ένας άλλος κόσμος;

Η αλήθεια είναι πως με όλα αυτά που γίνονται στον πλανήτη μας, όλοι μας είμαστε λίγο χαμένοι. Έχουμε σκέψεις, έχουμε ανασφάλειες… Για αυτό και εγώ όταν είμαι σε δημιουργική κατάσταση ταξιδεύω σε όμορφα συναισθήματα όπως είναι η αγάπη, η καλοσύνη. Είναι συναισθήματα που μου προσφέρουν δημιουργία αλλά και είναι συναισθήματα που θέλω να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Για αυτό δίνω σημασία και στα χρώματα της ζωγραφικής παλέτας μου. Θέλω να είναι έντονα, να είναι χαρούμενα, να πηγαίνουν πίσω στα ανέμελα παιδικά χρόνια μου, στις στιγμές που δεν είχαν άγχος, δεν είχαν πολλές ευθύνες.

Πιστεύεις πως έχεις μεγαλώσει πια;

Μεγαλώνεις όταν κάνεις παιδιά. Αλλάζει η ζωή μόλις γίνεις γονιός, μόλις φέρεις στην ζωή ένα παιδί γιατί απλά δεν είσαι μόνος σου πια. 

Αυτό λοιπόν που θέλω να εκπέμπουν τα έργα μου είναι γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, γλυκές αναμνήσεις που βγαίνουν από το εγώ μου, αναμνήσεις όμορφες που θέλω να έχουν και τα δικά μου παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως όσα μας είπες εκφράζονται μέσα από τα έργα σου, υπάρχουν τόνοι νοσταλγίας, εικόνες αναμνήσεων, υπάρχει έντονο χρώμα, ανακαλύπτουμε συχνά φιγούρες κινουμένων σχεδίων… τελικά όντως είναι μία προέκταση του εαυτού σου.

Ναι γιατί μου λείπουν πράγματα από εκείνη την ηλικία αλλά και η χώρα μου, οι φίλοι μου και όσον αφορά τα κινούμενα σχέδια που ανέφερες είναι μέρος και κομμάτι από την ζωή μου. Και το πιο σημαντικό… έχεις κλάψει ποτέ όταν βλέποντας μία ταινία;

Εγώ είμαι γενικά σαν άνθρωπος συναισθηματική και αν δω μια θλιβερή σκηνή με πιάνουν τα κλάματα. Από την άλλη τα κινούμενα σχέδια είναι χαρά, είναι χαμόγελο.

Την ίδια ακριβώς θετική αύρα παρατηρούμε και στην πλειονότητα των γλυπτών σου, όπως οι καρδιές και τα μπαλόνια που κατασκευάζεις…

Αυτό προσπαθώ να κάνω, αυτό θέλω να πετυχαίνω και γίνεται από μόνο του όταν είμαι στο στούντιο. Και εδώ θέλω να σου αναφέρω πως πολλές φορές φρενάρω τον εαυτό μου γιατί μέσα στο μυαλό μου έχω πραγματικά πολλές ιδέες που θέλουν να εκφραστούν γιατί δεν είναι πάντα η χαρά που κυριαρχεί στην ζωή.

Υπάρχει τώρα που το λες και μία σειρά γλυπτών σου η οποία ξεφεύγει από τα υπόλοιπα. Είναι μία σειρά έργων με χέρια. Πως προέκυψαν αυτά τα έργα.

Είναι βασισμένα και εμπνευσμένα από τον John Floyd . Υπάρχει ένα έργο μου με τίτλο “Love has no color” .

Πάμε σε κάτι πιο χαρούμενο, έχω καταλάβει πως σου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Ποιος είναι αγαπημένος προορισμός ιδανικού ταξιδιού για σένα;

Κατ’ αρχάς μου αρέσει όπου και αν πηγαίνω να έχω τον δικό μου χώρο, γιατί σε κάθε ταξίδι θα έχω μαζί μου τους καμβάδες και τα πινέλα. Μετά θέλω ήλιο! και μετά θέλω όμορφες παραλίες και οπωσδήποτε θα επισκεφτώ μουσεία, gallery. Πριν ξεκινήσουμε έχω κάνει ήδη την βασική λίστα του τι θα ήθελα να δω από κοντά. 

Έχεις έρθει ποτέ στα μέρη μας; υπάρχει κάποιος τόπος που θα ήθελες να επισκεφτείς στην Καβάλα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, την Θάσο ή την Σαμοθράκη;

Έχω επισκεφτεί την Καβάλα στο παρελθόν συνοδεύοντας τον σύζυγο μου για επαγγελματικούς λόγους και εντυπωσιάστηκα με την ομορφιά της. Στην συνέχεια κινηθήκαμε οδικώς μέχρι Ορεστιάδα.

Carolina De Souza paint 3

Ποια είναι τα αγαπημένα σου Ελληνικά φαγητά; Τι θα πρότεινες σε έναν επισκέπτη της χώρας να δοκιμάσει οπωσδήποτε;

Είναι πάρα πολλά! Αλλά λόγο σχέσης μου με την  Ήπειρο ξετρελαίνομαι με τις παραδοσιακές πίτες των Ζαγοροχωριών. Η Ελληνική κουζίνα για μένα είναι η καλύτερη στον κόσμο, ακόμα και από την Ιταλία, ακόμα και από την Γαλλία που έχω επισκεφθεί πολλές φορές η Ελληνική διαφέρει και η διαφορά της είναι από την ποιότητα των πρώτων υλών …

Ποια είναι τα σχέδια σου για την φετινή αλλά και για την επόμενη χρονιά;

Ήδη συνεργάζομαι με αρκετές gallery του εξωτερικού όπως Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία ,Πολωνία , Βραζιλία και εύχομαι να μπορέσω πλέον να εκθέσω τα έργα μου στην Δύση όπως Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες. 

Για κλείσιμο θα θέλαμε να μας χαρακτηρίσεις την Ελλάδα με 3 λέξεις…

Οικογένεια, ομορφιά, χαρά… Η οικογένεια γιατί είναι κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση μόλις ήρθα στην Ελλάδα. Το πόσο δεμένες είναι, το πόσο ισχυρούς δεσμούς έχουν. Ομορφιά γιατί απλά είναι η Ελλάδα πανέμορφη, χαρά γιατί είναι το συναίσθημα που σαν αύρα έρχεται μέσα μου.

Σε ευχαριστούμε Καρολίνα για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας.

Δείτε την ιστοσελίδα της Caroline με περισσότερα έργα της εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!