Τούρτα Σεράνο με φρέσκιες φράουλες από την Λένα Σαμέρκα

ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΡΑΝΟ με φρέσκιες φράουλες από την Λένα Σαμέρκα

Για το παντεσπάνι:

  • 60ml ηλιέλαιο 
  • 180γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • Βανίλια 
  • 2 αυγά 
  • 120ml γάλα 
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 150γρ αλεύρι
  • 40γρ κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική 
  • 120ml νερό βραστό

Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί καλύπτοντας  όλη την επιφάνεια. Σε ένα σκεύος βάζουμε το γάλα και το ξύδι μαζί έτσι ώστε το γάλα να “κόψει”. Στο εξωτερικό υπάρχει ένα προϊόν που λέγεται buttermilk. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το διαθέτουμε και αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε buttermilk. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά δίνοντας στο γάλα με το ξύδι την ευκαιρία να «αντιδράσουν» μεταξύ τους και να μας δώσουν το προϊόν που θέλουμε.  Στο μπολ του mixer χτυπάμε την ζάχαρη με το ηλιέλαιο, το αλάτι και την βανίλια και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Μόλις το μείγμα αλλάξει χρώμα και έχει αποκτήσει την όψη αφρού τότε προσθέτουμε και το γάλα με το ξύδι. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε το κακάο, το αλευρι, το baking powder και την  σόδα και ανακατεύουμε με το mixer μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι  από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.

 

 

Για το σιρόπι: 

  • 120ml νερό 
  • 120γρ ζάχαρη
  • 1 κουτάλια κονιάκ ή οποίο άλλο ποτό σας αρέσει

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ποτό. Όσο πιο κρύο είναι το σιρόπι όταν προσθέτουμε το ποτό, τόσο πιο δυνατό θα είναι το άρωμα του!

Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.

Κρέμα σοκολάτας σεράνο:

Αρχικά κάνουμε Ιταλική Μαρέγκα:

  • 200γρ ζάχαρη
  • 50ml νερό 
  • 120γρ ασπράδι αυγού


Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 115 βαθμούς. Ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Συνεχίζουμε να το βράσιμο του σιροπιού μέχρι τους 125 βαθμούς και το αδειάζουμε σιγά σιγά μέσα στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να αρχίσει να κρυώνει

Έπειτα συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτας: Δημιουργούμε μια ganache με 

300γρ σοκολάτα κουβερτούρα και 150γρ κρέμα γάλακτος. Η θερμοκρασία της ganache θα πρέπει να είναι χλιαρή. Μόλις έρθει στην σωστή θερμοκρασία προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα της μαρέγκας ανακατεύοντας με μια μαρίζ με ελαφριές κινήσεις για να μην χάσει τον αέρα της η μαρέγκα. 

Τέλος προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο 700γρ κρέμας γάλακτοςχτυπημένη σε chantilly. 

Χρησιμοποιούμε είτε ένα τσέρκι που θα το αφαιρέσουμε είτε κάνουμε τις στρώσεις σε ένα γυάλινο μπολ. Η κρέμα σε αυτό το στάδιο είναι αρκετά ρευστή. Οι στρώσεις από το παντεσπάνι θα πρέπει να είναι πολύ λεπτές και όχι παρά πολύ σιροπιασμένες έτσι ώστε το παντεσπάνι να απορροφήσει και την υγρασία της κρέμας. Κάνουμε όσες στρώσεις θέλουμε και σε κάθε στρώση κρέμας ρίχνουμε κομματάκια φράουλας. 

Τέλος στολίζουμε την τούρτα με φράουλες όπως στην εικόνα

Tip: 

Αν η τούρτα έχει γίνει από την προηγούμενη μέρα καλό θα είναι να προσθέσουμε τις φράουλες εξωτερικά την τελευταία στιγμή για να είναι φρέσκες και ζουμερές.

H Pastry Chef Λένα Σαμέρκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!