Οι μοναδικοί καταρράκτες της Έδεσσας
Οι μοναδικοί καταρράκτες της Έδεσσας
Το νερό που ακούγεται δυνατά καθώς πέφτει από μεγάλο ύψος πάντα προσέλκυε τον άνθρωπο. Είναι η ορμή, είναι μήπως ο αχός των νερών, είναι το σμιλεμένο τοπίο; Μπορεί να είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω που κάνει έναν καταρράκτη μοναδικό.
Στην Ελλάδα με τις επιβλητικές οροσειρές μπορεί να έχουμε πληθώρα εντυπωσιακών καταρρακτών μα ένας βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας μας, την Έδεσσα.
Η ομορφιά αρχίζει από μακριά
Ο δρόμος για την Έδεσσα για τους πιο πολλούς είναι μέσω της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μέρος της διαδρομής μας βρίσκεται μέσα η μεγάλη πεδιάδα της Μακεδονίας μας που μέσα στον χειμώνα με τα πιο πολλά δέντρα να έχουν χάσει το φύλλωμα τους και τις καμινάδες από τα χωριά να βγάζουν λευκό καπνό από τα ανάμενα τζάκια. Στο βάθος αν είναι καλή η ατμόσφαιρα διακρίνονται κορυφές βουνών που όσο περνάνε τα χιλιόμετρα τόσο πιο κοντά μας βρίσκονται μέχρι που η πεδιάδα έχει γίνει πλέον κοιλάδα.
Στην άκρη της κοιλάδας πάνω στον γκρεμό από μακριά ξεχωρίζουν δύο μεγάλες ολόλευκες γραμμές αλλά και σπίτια που είναι χτισμένα σχεδόν σε όλο το πλάτος της κορυφής του.
Οι δύο αυτές λευκές γραμμές δεν είναι άλλες από το νερό που πέφτει με δύναμη και τα σπίτια που σχεδόν κρέμονται δεν είναι παρά τα πρώτα σπίτια της Έδεσσας.
Καταρράκτες με ιστορία!
Τα νερά που ξεκινούν από τον ξακουστό Βόρα, διαπερνούν όλη την πόλη μέχρι να φτάσουν στην άκρη του γκρεμού και να πέσουν με ορμή. Μπορεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια η ροή τους να δημιουργεί υπέροχες εικόνες μα δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν το 1395 τα νερά μπορεί να υπήρχαν στην περιοχή αλλά συγκρατιούνταν σε μια μικρή λεκάνη που βρισκόταν δυτικά της πόλης. Η φύση όμως εκείνη την χρονιά έδειξε το καταστροφικό της πρόσωπο καθώς ένας μεγάλος σεισμός συντάραξε την περιοχή και μετέβαλε τα χαρακτηριστικά της. Τα μέχρι τότε λιμνάζοντα νερά βρήκαν διέξοδο και άρχισαν να πέφτουν επιβλητικά πάνω από τον γκρεμό.
Μέσα από μία τόσο βίαιη φυσική διαδικασία γεννήθηκαν οι τόσο εντυπωσιακοί καταρράκτες. Είναι εκπληκτικό πως για ακόμα μια φορά η καταστροφή έφερε τόση ομορφιά.
Αποτέλεσμα είναι πως ο ποταμός Εδεσσαίος ο οποίος διατρέχει όλη την πόλη φτάνει στον Ψηλό Βράχο όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι και μας προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα με τα νερά να έχουν δημιουργήσει όχι έναν και δύο, αλλά συνολικά 12 καταρράκτες
Τι θα συναντήσουμε στο σημείο
Στην αρχή βλέπουμε τα νερά να κυλάνε ορμητικά δίπλα μας καθώς αφήνουμε το αυτοκίνητο. Είναι και η μέρα μουντή με αρκετά σύννεφα ακριβώς από πάνω μας ενώ το ψιλόβροχο πριν λίγη ώρα μάθαμε πως ήταν φρέσκο χιόνι. Για αυτό συναντάμε μικρούς χιονάθρωπους που παρέες δημιούργησαν αφήνοντας το προσωρινό καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα.
Το πρώτο που θαυμάζουμε είναι η θέα από τον Ψηλό Βράχο και αμέσως μετά βλέπουμε τα νερά να χάνονται μέσα στον γκρεμό. Δεν γίνεται να μην κοντοσταθούμε και να αφεθούμε λίγη ώρα στο να ακούσουμε και να δούμε την δύναμη του νερού που χωρίς φόβο χάνεται ορμητικά ανάμεσα στα βράχια.
Στόχος μας είναι να βρεθούμε πίσω από τον μεγαλύτερο καταρράκτη μέσω των πλακόστρωτων μονοπατιών που έχουν κατασκευαστεί ακριβώς για να απολαύσουμε όλοι μας τον τόπο.
Μέσω σκαλοπατιών κατεβαίνουμε γύρω στα 15 μέτρα και βρισκόμαστε πλέον απέναντι από τον μεγάλο καταρράκτη τον Κάρανο ενώ στα δεξιά μας βλέπουμε και τους Δίδυμους Καταρράκτες. Ο καταρράκτης Κάρανος (Τσιρί-Παπά) είναι ο μεγαλύτερος όλων (70μ) και οφείλει τ’ όνομά του στον Ηρακλείδη Κάρανο, τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά που ίδρυσε την πόλη της Έδεσσας το 813 μ.Χ.
Πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο μπαλκόνι απ’ όπου μπορείτε με ασφάλεια να απολαύσετε το εκπληκτικό θέαμα και τη θέα προς τον εύφορο μακεδονικό κάμπο. Δεν γίνεται να έχεις φτάσει εδώ και να μην μπεις στον κόπο να βρεθείς σε αυτό το σημείο. Έχοντας πλέον τον καταρράκτη μπροστά σου σαν κουρτίνα να πέφτει και ατενίζοντας παράλληλα την θέα δεν μπορείς παρά να απολαύσεις την στιγμή! Το σημείο το βράδυ φωταγωγείται δημιουργώντας ένα ακόμα πιο μαγικό τοπίο στον επισκέπτη.
Συντροφιά μας σε όλη αυτή την πορεία είναι τα αιωνόβια πλατάνια που λόγω του χειμώνα απλώνουν μεγαλόπρεπα τα κλαδιά τους.
Στο χώρο του πάρκου, υπάρχει κέντρο πληροφόρησης, ένα μικρό σπήλαιο ακριβώς πίσω από τον μεγάλο καταρράκτη, το Κανναβουργείο, ένα μικρό ενυδρείο, το Σησαμοτριβείο και η μικρή εκκλησία της Ανάληψης. Επίσης λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών.
Οι καταρράκτες της Έδεσσας είναι πράγματι εντυπωσιακοί. Επιβλητικοί θα μπορούσαμε να πούμε. Βρίσκονται σε ένα σημείο που μπορούμε να πούμε πως η μεγάλη πεδιάδα της Μακεδονικής γης δίνει την σκυτάλη της στα βουνά που τον χειμώνα γίνονται ολόλευκα. Δεν είναι τυχαίο πως χιλιάδες επισκέπτες περνάνε για να θαυμάσουν το σημείο.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας