Μονή Κηπίνας – Ένα μοναστήρι κτισμένο μέσα στον γκρεμό (video + φωτογραφίες)​

Μονή Κηπίνας - Ένα μοναστήρι κτισμένο μέσα στον γκρεμό (video + φωτογραφίες)

Στον δρόμο για τους Καλαρρύτες, ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά με τον δρόμο να μετρά χιλιόμετρα στροφών σαν από φίδι καμωμένο και μέσα από τοπία που μαγεύουν βρίσκεται και ο επόμενος προορισμός μας που δεν είναι άλλος από την εμβληματική μονή Κηπίνας που είναι χτισμένη πάνω σε έναν θεόρατο γκρεμό και στέκεται σαν αετός φύλακας της περιοχής. Σε έναν γκρεμό που ακόμα και σήμερα σε πιάνει δέος όταν στην σκέψη σου μετράς το πως μπορεί να το χτίσανε εδώ, σε χρόνους που κάθε βήμα ήταν δύσκολο σε αυτούς τους τόπους, πόσο δε μέσα στο φαράγγι με τα βράχια να στέκονται ορθά στον ουρανό.

 

Λίγη ιστορία

Σε κείμενα αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σύμφωνα με την παράδοση στην μονή λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Τον 19ο αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε και από το 1931 είναι μετόχι της μονής Τσούκας που αναφερθήκαμε πριν.

Το μοναστήρι μπορεί να μην έχει μοναχούς, αλλά παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 17:00 για τους πολυάριθμους επισκέπτες του. Για να εισέλθουμε μέσα στην μονή περπατήσαμε λίγες δεκάδες μέτρα πάνω σε ένα μονοπάτι που καταλήγει σε κρεμαστή ξύλινη γέφυρα που οι μοναχοί σήκωναν και απέκοπταν την είσοδο σε οποιονδήποτε απρόσκλητο επισκέπτη. 

Το προσκύνημα στο μοναστήρι

Το καθολικό όπως και το μεγαλύτερο μέρος του μοναστηριού είναι χτισμένο μέσα στον βράχο που έχει λαξευτεί για να θυμίζει θόλο, ενώ και τα κελιά με τις ξύλινες προεκτάσεις τους δημιουργούν ένα εξαίρετο αρχιτεκτονικό συγκρότημα δύο επιπέδων το οποίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την φυσική πετρώδη στέγη του βουνού.

Εντυπωσιασμένοι από την απόλυτη λιτότητα και ταυτόχρονα μεγαλοπρέπεια του χώρου παρατηρήσαμε και το σπήλαιο που ξεκινάει από τον πρόναο και φτάνει σε βάθος άνω τον 240 μέτρων μέσα στα έγκατα της γης. Δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο και για αυτό τον λόγο δεν προχωρήσαμε πιο μέσα, αντίθετα όμως θαυμάσαμε την υπέροχη θέα στον Καλαρρύτικο ποταμό και στα γύρω βουνά μέσα από τα κελιά των μοναχών που κάποτε ζούσαν σε αυτό τον μαγευτικό τόπο.

Σε κλίμα κατάνυξης αποχαιρετήσαμε το μοναστήρι προχωρώντας προς το μονοπάτι της Κουιάσας στον δρόμο για τους Καλαρρύτες. 

Στην μικρή, σκοτεινή και μυστηριακή εκκλησία της μονής

Το βίντεο που ετοιμάσαμε για εσάς

Βρείτε το μοναστήρι στους χάρτες της Google

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας | Ευχαριστούμε το Hotel Prinsess Lanassa και την Ελβίρα Πούλη για την βοήθεια και την οργάνωση για την σωστή παρουσίαση του τόπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!