Η Παλιά Καβάλα ήταν πάντοτε γνωστή για τα πολλά νερά της. Ένας τόπος ευλογημένος, πλούσιος σε πηγές με γάργαρα και δροσερά νερά. Πέντε περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού, βρίσκεται η περιοχή «Σούμπασι» ή «Μάνα του νερού», μια τοποθεσία που έχει άφθονες από αυτές. Όταν ο Ιμπραήμ πασάς ανέλαβε την υδροδότηση της Καβάλας (1523-1536), η περιοχή αυτή της Παλιάς Καβάλας φάνταζε ιδανική, καθώς είχε όλες της προϋποθέσεις. Ήταν άλλωστε μια δοκιμασμένη λύση από τους Βυζαντινούς χρόνους, απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καβάλα, ήταν πλούσια σε πηγές και το βασικότερο, είχε μεγαλύτερο υψόμετρο από την πόλη.
Αρχικά κατασκευάστηκε μια υπόγεια δεξαμενή, όπου εκεί συγκεντρώνονταν τα νερά από τις γύρω πηγές, στη συνέχεια μέσω λιθόκτιστων αυλακιών και περίτεχνων γεφυριών, το νερό έφτανε στο υδραγωγείο της Καβάλας, τις γνωστές Καμάρες, για να υδροδοτηθεί η πόλη.
Πρόκειται για μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων περίπου, που ξεκινά από την Παλιά Καβάλα και καταλήγει στη περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος της Καβάλας, είναι δε γνωστή και ως «δρόμος του νερού».
Ουσιαστικά η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει.
Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, φτάνει από την Καβάλα μέχρι τη «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας.
Το πρώτο τμήμα ακολουθεί το δρόμο που ακολουθούσε και το νερό, για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι περνάει από 5 πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, «τις Καμάρες», στην Καβάλα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει