Ανδρέας Καραγιώργης – Ο αντιπεριφερειάρχης αλιείας ΑΜΘ σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ανδρέας Καραγιώργης - ο αντιπεριφερειάρχης αλιευτικής πολιτικής σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Ο τομέας της αλιείας και της αλιευτικής πολιτικής είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή μας. Μέσα σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα τρεις μεγάλοι ποταμοί (Νέστος, Στρυμόνας, Έβρος) και αρκετοί μικρότεροι φτάνουν στα γαλάζια νερά του Αιγαίου Πελάγους που στην περιοχή μας το ονομάζουμε και Θρακικό.

Επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες της χώρας μας βρίσκονται εδώ. Ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών που φέρνουν μαζί τους τα ποτάμια κάνουν τα νερά μας πλούσια σε ψάρια. Συναντήσαμε τον υπεύθυνο της περιφέρειας, κ. Ανδρέα Καραγιώργη για να μάθουμε περισσότερα για την αλιεία, καθώς όλο το χρόνο γευόμαστε τις νοστιμιές της θάλασσας πόσο μάλλον το καλοκαίρι!

 

Αγαπητέ κ. Καραγιώργη, η περιοχή μας είναι η μόνη που έχει ουσιαστικά θέση αντιπεριφερειάρχη αλιείας σε όλη την Ελλάδα. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή ώστε να υπάρχει αυτή η ανάγκη και ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας;

To 2019 όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ αποδέχτηκε ένα σημαντικό δεδομένο το οποίο επικαλέστηκα στην εισήγηση μου για την δημιουργία της αντιπεριφέρειας αλιευτικής πολιτικής. Αυτό ήταν το γεγονός ότι η περιφέρεια μας παράγει το 29% από τα αλιευτικά προϊόντα στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Άρα ήταν πολύ σημαντικό να μην παραμείνει η οργάνωση στρατηγικής και η στήριξη των αλιέων της περιοχής μας σε ένα γενικότερο πλαίσιο του Υπουργείου Αγροτικής Παραγωγής και να δημιουργηθεί αντιπεριφέρειας αλιευτικής πολιτικής μοναδική στην Ελλάδα. 

Έτσι οι παράκτιες περιοχές που εκτείνονται από τον Στρυμώνα μέχρι τον Έβρο δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Στα πλαίσια αυτών εντάσσονται ακριβώς οι δικές μου αρμοδιότητες.

Χιλιάδες κόσμος επισκέπτεται της θάλασσες μας και γεύεται τις νοστιμιές της. Επιτρέπεται το ψάρεμα στην περιοχή μας; Ποιες είναι οι απαγορεύσεις που υπάρχουν;

Με αυτή την ερώτηση μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στον τουρισμό και συγκεκριμένα σε όλα όσα σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό. 

Όλοι παραδεχόμαστε ότι ο τουρισμός είναι η “βαριά” μας βιομηχανία. Πόσο μάλλον όταν σχετίζεται με την θάλασσα και τα προϊόντα της. 

Δεδομένης της ύπαρξης σπάνιων οστρακοειδών και αλιευμάτων αρίστης ποιότητας, και είδη όπως το μπλε καβούρι, σίγουρα στο κομμάτι της γεύσης και της καθόλα υγιεινής διατροφής, οπωσδήποτε έχουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας, εξαιρετικές εμπειρίες απόλαυσης.

Όμως υπάρχει κι ένα κομμάτι τουρισμού που είναι ο θαλάσσιος και υποθαλάσσιος με όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και σεβασμού στο περιβάλλον που επιτρέπουν ερασιτεχνικές δράσεις ψαρέματος που πραγματικά συγκινούν τους λάτρεις της θάλασσας. 

Θαλάσσια πάρκα, καταδύσεις και ύφαλοι συνθέτουν ένα παζλ επιλογών.

Στην λιμνοθάλασσες μας υπάρχουν μεγάλες αλιευτικές μονάδες, επίσης υπάρχει μεγάλος στόλος από αλιευτικά σκάφη καθώς και περιοχές που αναπτύσσεται η μυδοτροφεία. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι προοπτικές ανάπτυξης;

Στην περιοχή που καλύπτεται από τις δικές μου αρμοδιότητες βρήκα πρωτόγονες καταστάσεις. Ηρωικά μαχόμενους θα έλεγα αλιείς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα πάντα μόνοι τους. Πριν λοιπόν την στρατηγική της ανάπτυξης ήταν απολύτως αναγκαίο να διευθετήσουμε βασικά θέματα κτηρίων, μισθώσεων, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα οι αλιείς μας να εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα. 

Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες! Αυτό γιατί μέσω των αξόνων του προγράμματος 2021-2027 υπάρχει ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 600.000.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την θάλασσα και την αλιεία. 

Η natura και η συνθήκη Ραμσάρ σε όλο το εύρος της παράκτιας ζώνης πιστοποιούν την ποιότητα των αλιευτικών προϊόντων μας. Με δεδομένα όλα αυτά η προσέλκυση επενδυτών καθίσταται μία ελκυστική διαδικασία λόγω προϊόντων, χώρου και συνθηκών.

Κύριε Καραγιώργη ποια ήταν τα προβλήματα που εντοπίσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας; Τι είναι αυτό που σας προβλημάτισε περισσότερο;

Πρώτα απ’ όλα ν΄αναφέρουμε το εύρος που είναι πολύ μεγάλο χιλιομετρικά. Κατόπιν να πούμε ότι εντοπίσαμε μία συστάδα 17 λιμνοθαλασσών μέσα σε natura περιοχές. Το τραγικό ήταν ότι οι αλιείς δεν γνώριζαν το τεράστιο ποσό χρηματοδότηση που υπάρχει από την Ε.Ε. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και όσοι ήξερα κάποια προγράμματα δεν είχαν τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης. Συγκεκριμένα κτιριακές εγκαταστάσεις παραχωρημένες άτυπα, λιμνοθάλασσες χωρίς μίσθωση. Από την άλλη δεν υπήρχαν έργα υποδομής. Από την τσέπη τους οι αλιείς επιμελούνταν τις φραγές στομίων, τις εκβαθύνσεις που όπως καταλαβαίνετε ούτε οι αλιείς είχαν τα χρήματα για καλύτερη υποδομή, ούτε η υποδομή μπορούσε να έρθει χωρίς χρήματα. Επίσης δεν υπήρχε πιστοποίηση στ’ αλιεύματα προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξωστρέφεια όπως και η προσέλκυση επενδυτών και άρα η αύξηση του πλούτου όπως και θέσεων εργασίας. 

– Αυτό που με προβλημάτισε ήταν ότι και οι λιμνοθάλασσες για παράδειγμα ήταν ένα κασελάκι με πολλά χρήματα για αξιοποίηση, που δεν είχαμε βρει τον τρόπο να το ανοίξουμε.

Πείτε μας μερικά λόγια για τις λιμνοθάλασσες μας, για την ποιότητα των ψαριών αλλά και τους τρόπους που πρέπει να αναπτυχθούν τόσο αλιευτικά όσο και τουριστικά αυτές οι περιοχές που σχεδόν ολοκληρωτικά ανήκουν στο δίκτυο Natura.

Νομίζω ότι έχει απαντηθεί σχεδόν αυτό το ερώτημα. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ είναι ότι η αλιεία και η θάλασσα έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ε.Ε. εγκρίνει πολύ μεγάλα προγράμματα που αφορούν όλα αυτά σε συνάρτηση με τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η natura που αφορά το σύνολο των παράκτιων περιοχών της περιφέρειας μας, τα δύο μεγάλα λιμάνια, τα δύο μεγάλα αεροδρόμια, η σιδηροδρομική γραμμή που έρχεται, συστήνουν τον τρόπο εκμετάλλευσης κι αξιοποίησης όσων έχουν να μας προσφέρουν οι λιμνοθάλασσες μας.

Οι εκβαθύνσεις, τα στόμια, οι ιχθυοφραγμοί, οι ιχθυοσυλλέκτες, τα χειμάδια όπου λιμνάζουν τα ψάρια είναι έργα υποδομής και ανάπτυξης. Αυτά διεκδικούμε να επιδοτήσουμε με το μεγάλο πρόγραμμα που ανέρχεται στο ποσό των 20.000.000 περίπου ευρώ για την αλιεία στην περιφέρεια μας. Ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε κοπιάσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πάρα πολύ!

Σίγουρα έχετε γυρίσει όλη την περιφέρεια μας λόγω της ιδιότητας σας. Πείτε μας μερικά σημεία που οπωσδήποτε πρέπει να δει ο αναγνώστης μας.

Δεν θα αναφερθώ εδώ σε θαλάσσιους προορισμούς αλλά σε αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς… Έχουμε το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το βήμα του Απόστολου Παύλου, την Λύδια, τ’ Άβδηρα, το Ιερό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου στην Καρβάλη, το μοναστήρι των Νικητών στο δήμο Νέστου, όπως και την αρχαία Πίτυρο και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες σε συνδυασμό με την θάλασσα η οποία παρέχει την δυνατότητα πολλών επιλογών άθλησης, διασκέδασης αλλά και γευσιγνωσίας. 

Πιστεύετε πως υπάρχουν δυνατότητες συμπράξεων μεταξύ του πρωτογενή τομέα και της τουριστικής βιομηχανίας και αν ναι ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Εύλογα λοιπόν μετά από την προηγούμενη ερώτηση σας προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν ότι οπωσδήποτε υπάρχουν δυνατότητες σύμπραξης του πρωτογενή τομέα και της τουριστικής βιομηχανίας.

Η εξωστρέφεια, η προσέλκυση επενδύσεων που σχετίζονται με την θάλασσα αλλά και με τον τουρισμού, η λεγόμενη γαλάζια οικονομία και ο θαλάσσιος τουρισμός ενδεικνύουν την ανάγκη συμπράξεων προκειμένου να υπάρχει μια πιο καλά οργανωμένη αξιοποίηση – απορρόφηση προγραμμάτων επιδότησης και δυνατοτήτων πολύπλευρων παροχών υπηρεσιών εντός και εκτός των ορίων της περιφέρειας μας!

Πείτε μας μερικά λόγια για όσα έχετε πετύχει αλλά και για εκείνα που προσπαθείτε να πετύχετε στο μέλλον.

Στα 4 χρόνια της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά υπήρξε στην Ελλάδα αντιπεριφέρεια αλιευτικής πολιτικής της οποίας είχα την τιμή ν’ αναλάβω είχα εγώ, εκείνο που προσπαθήσαμε ήταν να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή έτσι ώστε στο μέλλον να είναι πιο στέρεη η στρατηγική ανάπτυξης της περιφέρειας μας. 

Η έλλειψη ενημέρωσης των αλιέων σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν ένα χαρακτηριστικό κενό το οποίο προσπαθήσαμε και πετύχαμε να καλύψουμε.

Οργανώσαμε την εκμετάλλευση των κτηριακών εγκαταστάσεων σε ένα καθεστώς μισθώσεως έτσι ώστε να γίνουν νόμιμα, με χαμηλές τιμές έγιναν μισθωτήρια στις λιμνοθάλασσες για να δημιουργηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης.

Με το μέτρο 5.1 κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να οργανώσουμε την εξωτερίκευση της παραγωγής όπως θέλαμε και να εξασφαλίσουμε την πιστοποίηση.

Τρέχουμε το μεγάλο πρόγραμμα που φτάνει τα 20.000.000 ευρώ! Πρόγραμμα που βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης. 

Εξασφαλίσαμε πρόσφατα την πληρωμή αποζημίωσης 2.745.000 ευρώ για τους οστρακοκαλλιεργητές για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. 

Ζητήσαμε την δημιουργία ενός φορέα αποζημίωσης για τους αλιείς.

Εκθέσεις σου εξωτερικό, προώθηση και στρατηγικές προσέλκυσης επενδυτών για μεταποίηση, συσκευασία και όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται.

Κάναμε παρεμβάσεις στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων στις Βρυξέλλες για θέματα αλιευτικής πολιτικής, γαλάζιας οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Με βάση όλα αυτά που πετύχαμε τα 4 αυτά χρόνια έχουμε την δυνατότητα ν’ αναπτύξουμε, να φέρουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εισόδημα για τους ανθρώπους του κλάδου οι οποίοι μπορούν να δουν στο μέλλον την περιφέρεια μας ως τον βασικό πόλο έλξης για το αλιευτικό προϊόν. 

Μέσω της στρατηγικής αυτής σαφώς ανοίγονται πελώριες δυνατότητες επαγγελματικής ενασχόλησης για τους νέους της περιοχής οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους δημιουργώντας μ’ ευμάρεια το μέλλον τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω εφ’ όλης της ύλης για το έργο της ανιπεριφέρειας αλιευτικής πολιτικής.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Ηλία Κοτσιρέα για το Fresh Summer Stories 2023 | Φωτογραφίες: Αρχείο Ανδρέα Καραγιώργη, Ηλίας Κοτσιρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!